Greva din învățământ: Guvernul forțează cu propunerea respinsă deja. Reacții dure de la sindicate și Federația Părinților

Greva din învățământ: Guvernul forțează cu propunerea respinsă deja. Reacții dure de la sindicate și Federația Părinților

Purtătorul de cuvânt al guvernului a ieșit duminică să spună că e gata un proiect de OUG cu primele profesorilor, respinse deja de sindicate, și că de luni ministrul Muncii va începe discuțiile pe noua grilă de salarizare cu toate sindicatele, dar cu prioritate cu cele din Educație. Anunțul guvernului, mai ales în condițiile în care de vineri a sistat orice negociere, a stârnit reacții dure din partea sindicatelor, dar și a Ffederației Părinților.

Care este oferta guvernului

Guvernul a pregătit un proiect de OUG care conține primele promise personalului didactic și nedidactic – elaborat de ministerul Educației și cel al Fondurilor Europene – care va fi approbat miercuri de Executiv, a anunțat, duminică, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.

Actul normativ conține măsuri de majorare a veniturilor profesorilor prin acordarea unor prime, în două tranșe, până la finele anului.

„Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei - 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional. (...) Cei 723 de milioane lei se vor adăuga la cele 300 milioane lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1,23 miliarde lei pe care Guvernul îi alocă în aceste zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari, practic toţi angajaţii din sistemul de învăţământ”, a mai spus Cărbunaru.

ADVERTISING

El a confirmat că este vorba de acordarea a 2.500 de lei sub formă de primă, tranzitoriu până la noua grilă de salarizare, pentru personalul didactic și auziliar (1.000 lei în iunie și 1.500 lei în octombrie) și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic (câte 500 de lei în iunie și septembrie).

După care purtătorul de cuvânt al guvernului a dat exemple din alte țări europene care acordă acest tip de compensații.

El a mai anunțat că, din dispoziția premierului, începând de mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, va începe discuțiile cu sindicatele - în primul rând cele din Educație, dar și cu cele din alte domenii - pe noua grilă de salarizare, astfel încât până pe 15 iulie să fie gata noile grile de salarizare. Tot pe 15 iulie va fi gata și propunerea experților Băncii Mondiale pentru noile grile de salarizare.

Reacții la cald

La scurt timp după declarațiile purtătorului de cuvânt, într-o intervenție la Antena 3, Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a anunțat că greva va continua luni și a criticat deciziile guvernului.

”Ultima ofertă lansată de guvern a primit deja răspunsul colegilor mei: NU. Guvernanților le scapă în totalitate ce se întâmplă în sistemul preuniversitar. Faptul că anunță că de mâine încep negocierile cu sindicatele - cine i-a oprit să facă asta până acum?”, a spus Nistor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat ce se întîmplă cu greva, Marius Nistor a spus: „Nu un lider de sindicat decide asta, dacă cineva își imaginează că vin duminică cu astfel de propuneri și se încheie greva de luni, se înșală. Marți vor avea un răspuns. (...) Cei care au semnat pentru grevă sunt singurii în măsură să decidă când se termină”.

El s-a arătat revoltat de atitudinea guvernului: „I-a oprit cineva sâmbătă și duminică să negocieze? Disponibilitate din partea noastră a existat. Dacă îi interesa situația din preuniversitar, găseau timp să negocieze. (...) Chemându-i pe toți la discuții, e o politică de învrăjbire a categoriilor sociale. (...) În ce privește exemplele din alte țări pe care le-a dat, să vorbească dl. Cărbunaru și despre nivelul de salarizare și de alocarea bugetară din acele țări”.

Într-o declarație pentru News.ro, Marius Nistor a spus că profesorii nu vor renunţa la protestul anunţat pentru marţi, în Capitală, în Piaţa Victoriei şi la Palatul Cotroceni, acţiune la care sunt aşteptaţi 20.000 de salariaţi din educaţie.

De asemenea, întrebat dacă, în acest context, se conturează scenariul amânării examenului de bacalaureat şi a Evaluării Naţionale, Marius Nistor a răspuns: „Este posibil orice atâta vreme cât avem un astfel de comportament din partea Guvernului”.

ADVERTISING

Reacția oficială a sindicatelor din Educație

Sindicatele din educaţie răspund ofertei Guvernului privind majorarea veniturilor afirmând că Executivul este singurul responsabil pentru continuarea grevei, dat fiind că nu a rezolvat cerinţa esenţială referitoare la emiterea unei OUG care să garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul unui debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

În opinia sindicaliştilor, faptul că Guvernul refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar şi ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să ţină cont de grade şi de vechime) îi face pe angajaţi să creadă că, de fapt, Executivul nu doreşte nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învăţământ. Detalii AICI.

Reacția Federației Părinților

Și preşedinte Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar (FNAP-IP) Iulian Cristache a reacționat la declarațiile purtătorului de cuvânt al guvernului.

„Nu înţeleg modul de comunicare al Guvernului. Sunt convins că domnul Cărbunaru nu iese de bună voie să declare ce doreşte domnia sa. De cine este împins? De PNL, de PSD? Dacă ar fi de amândouă, la pachet, este grav, înseamnă că sunt şanse mici să vorbim de o înţelegere rapidă. Cum să faci astfel de «daruri», care mai mult agită, înaintea unei noi întâlniri?”, a scris Iulian Cristache, duminică pe Facebook.

„Adevărat că şi sindicatele şi-au schimbat cererea, de la 15% la 25%, dar se pot găsi soluţii la jumătate. Practic, vorbim de acoperirea inflaţiei, nu de altceva. Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a completat Cristache. Detalii AICI.

Context

Declaraţiile au loc în condiţiile în care sindicaliştii din Educaţie nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. De asemenea, luni ar urma să înceapă înscrierile pentru examenul de bacalaureat.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat vineri că nu îşi depune mandatul, tocmai pentru a rămâne la conducerea Guvernului şi a soluţiona criza generată de greva din Educaţie.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” Marius Nistor a declarat sâmbătă pentru News.ro că greva profesorilor continuă şi că angajaţii din sistemul de învăţământ menţin solicitările privind majorări salariale cu 25%. El a adăugat că reprezentanţii protestatarilor nu au fost chemaţi la noi negocieri cu Guvernul.

Duminică, sindicaliştii au reafirmat că nu au fost încă invitaţi la noi discuţii.

Cărbunaru a fost cel care joi a transmis oferta Guvernului pentru sindicaliştii care au cerut majorări salariale de 25%, Guvernul le-a propus acestora mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie, măsura vizând 55.000 de angajaţi. Cărbunaru a adăugat că pentru personalul didactic şi didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie. El a prezentat noi drepturi pe care Legile Educaţiei, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar.

Remarca lui Dan Cărbunaru potrivit căreia ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, în contextul  propunerilor avansate de Guvern în raport cu cererile sindicaliştilor din Edcuaţie, a provocat nemulţumirea acestora.

”Cum ai tupeul să declari atunci când ai peste 200.000 de salariaţi din învăţământ în grevă, că noi nu suntem la piaţă, mai dă, mai ia?”, a declarat preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Luni ar urma să înceapă  înscrierile pentru susţinerea examenului de bacalaureat, iar Ministerul Educaţiei a transmis, vineri, că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇