„Nu suntem cerșetori!” - mesajul sindicatelor din educație, înaintea începerii înscrierilor la BAC. Și unii angajați din sănătate reclamă nedreptăți

„Nu suntem cerșetori!” - mesajul sindicatelor din educație, înaintea începerii înscrierilor la BAC. Și unii angajați din sănătate reclamă nedreptăți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu două zile înaintea începerii înscrierilor la BAC 2023, sindicatele din educație – aflate de luni în grevă generală – avertizează Guvernul că protestele vor continua dacă nivelul negocierilor nu va fi ridicat. Totodată, sindicaliştii din sănătate reclamă ”nedreptăţi” privind salarizarea asistenţilor medicali.

”Cu cât Guvernul va prelungi această stare de tensiune și așa-zisele negocieri, cu atât mai radicală va fi mișcarea de protest. Suntem alături de elevi, vom avea grijă să nu piardă nimic, dar acum nici nu se pune problema ca greva să fie stopată”, a declarat, sâmbătă, liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE), Marius Nistor, la Digi24.

Amintim că propunerea Guvernului pentru profesori rămâne neschimbată - acordarea de vouchere în valoare de 2.500 de lei pentru dezvoltarea profesională, suma fiind distribuită în două tranșe, în luna iunie și în luna octombrie.

ADVERTISING

De asemenea, oficialii dau asigurări că problemele salariale vor fi rezolvate odată cu adoptarea noii Legi a salarizării.

Sindicatele din domeniul educației însă resping vehement această ofertă și solicită creșteri salariale de 25% pentru toți angajații din sistem. Ultimele discuții între guvern și liderii sindicali ai profesorilor au avut loc joi, după care aceștia nu au mai fost convocați la negocieri.

”Nu am mai primit nicio invitație de la Guvern pentru discuții, dar, să fie foarte clar: noi nu suntem cerșetori să stăm cu mâna întinsă pe la porțile Guvernului, ca să ne mai arunce domnii Ciucă și Ciolacu niște firimituri”, a mai spus Marius Nistor.

NEMULȚUMIRILE ANGAJAȚILOR DIN SĂNĂTATE

La rândul lor, sindicaliştii din sistemul sanitar susţin că există ”nedreptăţi” în ceea ce priveşte sistemul de salarizare a asistenţilor medicali, fie că aceştia au studii superioare sau şcoala postliceală.

ADVERTISING

„Salariul mediu net al asistentelor medicale din unităţile publice este semnificativ mai mic decât cel pe economie, deşi această categorie profesională îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă ce ajung până la deosebit de periculoase şi participă la asigurarea continuităţii serviciilor medicale. Salariul mediu net al asistentelor medicale din sectorul public este de 4285 lei/lună. El este în acest moment cu 269 lei mai mic decât salariul mediu de la nivel naţional, aflat în luna aprilie la valoarea de 4554 lei/lună.  

Trebuie reţinută o diferenţă esenţială care evidenţiază nedreptatea cărora le cad victimă asistentele medicale: marea majoritate a asistentelor medicale lucrează în zilele libere şi în turele de noapte (peste 40% din timpul de lucru fiind desfăşurat în cadrul acestor programe de lucru atipice)”, se arată într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă de către sindicaliştii din „Solidaritatea Sanitară”, document care face o analiză a salariilor asistenţilor medicali din sistemul public de sănătate.

ADVERTISING

Sindicaliştii susţin că rămânerea în urmă a salarizării asistentelor medicale este generată de faptul că în cazul asistenţilor salariile de bază sunt ”mult mai mici decât ale altor categorii profesionale”, dar şi de nivelul foarte redus al plăţii pentru munca efectuată în zilele libere şi în timpul nopţii.

Angajaţii din sistem consideră că în ceea ce priveşte salarizarea asistenţilor, realitatea a fost ”acoperită” de sloganul ”în sănătate au crescut salariile”.

„Faptul că asistentele medicale au făcut parte (alături de medici) din categoria funcţiilor care au beneficiat încă din luna martie 2018 de salariile de bază prevăzute în legea salarizării pentru anul 2022 a ascuns problema. S-a ajuns la situaţia următoare: salarii de bază crescute foarte puţin, dar acordate într-o singură tranşă, care a generat iluzia unor creşteri foarte mari. Creşterea salariilor de bază pentru asistentele medicale pentru întreaga perioadă este egală cu creşterea anuală a salariilor de bază pentru multe profesii”, explică sindicaliştii.

Aceştia arată că, în prezent, salariul “real ” al asistenţilor medicali este mai mic decât era înainte de majorările din anul 2018, din cauza inflației.

Sindicaliştii mai precizează, în comunicatul de presă că, dacă la 1 ianuarie 2018 pentru munca în timpul nopţii, în ture şi în timpul zilelor nelucrătoare un asistent primea aproximativ 40% în plus la salariul de bază, la ora actuală recompensa cumulată pentru contribuţia personală la asigurarea continuităţii serviciilor medicale reprezintă doar circa 23% din salariul de bază.

Sindicatul atrage de asemenea atenţia asupra faptului că, în cazul asistenţilor medicali din sistemul  public, salariile celor aflaţi la început de carieră sunt mai mici decât ale cadrelor didactice debutante.

În acest context, aceştia solicită “plata corectă a continuităţii prin raportarea sporului de tură şi a celui pentru lucrul în zile libere la salariul de bază în plată”, majorarea coeficientului de ierarhizare la 3000 lei (nivelul salariului minim brut pe economie în plată), o ”reaşezare coeficienţilor de ierarhizare” şi deblocarea angajărilor în sistemul public de sănătate şi finanţarea acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇