Examenul pe care greva profesorilor îl amână din nou. Ministrul Deca vorbește de cel mai sumbru scenariu. Marius Nistor: E obligația lui Iohannis să intervină!

Examenul pe care greva profesorilor îl amână din nou. Ministrul Deca vorbește de cel mai sumbru scenariu. Marius Nistor: E obligația lui Iohannis să intervină!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Examenul naţional de evaluare naţională pentru clasa a VI-a se amână din nou.

Ministerul Educației a decis că elevii de clasa a şasea vor da evaluarea în zilele de 12 și 13 iunie (luni şi marţi, dar peste două săptămâni). 

Între timp, Ligia Deca vorbeşte despre prelungirea anului şcolar şi amânarea evaluării naţionale şi a Bac-ului, în cel mai sumbru scenariu. Ea a dat asigurări însă că niciun copil nu va rămâne cu situaţia neîncheiată, chiar dacă se vor decala examenele.

Iar sindicatele cer să vorbească direct cu preşedintele Klaus Iohannis, profesor şi el, pentru că "este obligația lui" să intervină "într-un moment critic".

La negocierile de azi nu s-a stabilit nimic nou.

În ţară, profesorii au ieșit luni iar în stradă, în mai multe orașe, înaintea mitingului de marți din București, la care sunt așteptați peste 20 de mii de angajați din Educație. S-a strigat: "Ghinion, nu cedăm!"

Examen amânat a doua oară

Este a doua oară când calendarul evaluării naționale pentru clasa a VI-a este decalat din cauza grevei generale din învăţământ.

Inițial, aceste examene trebuiau să se desfășoare pe 24 și 25 mai, apoi au fost amânate pentru 30 și 31 mai, dar nici acum nu pot avea loc, dat fiind marele miting al profesorilor programat pentru marţi, 30 mai, în Capitală, care se va termina cu un marş până la Cotroceni.

ADVERTISING

“A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 – 2023. 

Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie – Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie – Matematică și științe ale naturii“, a anunţat luni Ministerul Educaţiei.

Între timp, se vorbeşte şi despre amânarea unor examene mult mai importante.

Bacalaureatul și Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ar putea fi amânate, afirmă președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor.

„A fost o pandemie și, spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față, vorbim de amânarea examenelor, pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor.

Întrebat dacă există riscul să fie amânate Bac-ul şi Evaluarea Naţională, Nistor a replicat: ”Întrebaţi-i pe cei din Guvern pentru că această grevă nu ar fi avut loc dacă din decembrie ar fi demarat nişte negocieri serioase. Atâta vreme cât ei încă se joacă la taraba Guvernului, că fiţi mai flexibili, mai dăm noi, mai lăsaţi voi, îmi pare rău, dar nu ne batem joc de salariaţii din Educaţie mergând pe o astfel de procedură”.

ADVERTISING

Înscrierea la Bac e în pom

Azi ar trebui să înceapă înscrierea la Bac, iar Ministerul Educaţiei a transmis deja că directorii unităţilor de învăţământ care pot asigura resursa umană necesară înscrierii vor comunica părinţilor şi elevilor toate datele necesare înscrierii.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită stabilirea unei proceduri de urgenţă pentru înscriere, pentru că ”unii elevi din România nu vor avea această posibilitate”.

”Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces.

Incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie”, arată, luni, Consiliul Naţional al Elevilor, într-o scrisoare adresată premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca.

ADVERTISING

Ce au vorbit liderii sindicali cu Budăi

Tot azi au avut loc şi noi negocieri. Liderii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit cu ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), pentru a discuta pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, care să aibă ca reper salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (4.000 de lei net).

După întâlnirea de astăzi, „a rămas ca ministrul Muncii să îi prezinte premierului această propunere și să analizeze. Așteptăm cât mai repede un răspuns din partea Guvernului. Dar oamenii așteaptă un act normativ care să statueze ceea ce am prezentat”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

„Am repetat și astăzi ceea ce noi am cerut, găsirea unei soluții pentru o majorare salarială până la finalul anului și să ni se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie”.

Președintele FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a afirmat că, „în momentul în care se dorește sincer din partea Executivului încetarea grevei, este clar că cei trei președinți ai partidelor care formează coaliția de guvernare trebuie să ia decizia.

Nu ne dorim continuarea acestui protest, dar totul depinde strict de rapiditatea cu care coaliția va lua o decizie. Așteptăm ca mesajele transmise de ministrul Muncii și de ministrul Educației să fie percepute ca atare”.

Cel mai sumbru scenariu şi promisiuni de la Ligia Deca

În acest context complicat, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, are un mesaj pentru grevişti: "Să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp, trebuie să ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi". 

Întrebată la Observator care ar fi cel mai sumbru scenariu, Ligia Deca a replicat: "Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte. Vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se defăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar". 

Apoi, după întâlnirea cu ministrul Muncii, Deca a promis: "Vom prelungi termenul de înscriere la examene, dacă va fi cazul, chiar și perioada cursurilor. Niciun copil nu va rămâne cu situația neîncheiată".

În plus, ministrul Educației a declarat că va exista posibilitatea de prelungire a cursurilor și a calendarelor de evaluări. În acest moment, calendarul pentru bacalaureat rămâne neschimbat: "Dacă vor fi prelungiri, vom lua și noi legătura cu omologii din alte state pentru a explica situația și a-i ajuta pe cei care susțin admiterea în străinătate".

Sindicatele se cer la Iohannis

Pe de altă parte, sindicatele din Educaţie îi solicită o întâlnire președintelui Klaus Iohannis, marţi, la ora 15:30, momentul în care marşul profesorilor va ajunge în fața Palatului Cotroceni.

„Suntem deja în a șasea zi de grevă generală, iar revendicările legitime ale salariaților din învăţământ au primit un răspuns total nesatisfăcător din partea Guvernului României. Facem — din nou — apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat și societate, pentru a obține, din partea Executivului, soluții reale și imediate pentru sistemul de învățământ”, scrie în invitația trimisă la Cotroceni de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală Alma Mater.

„Pentru a avea o Românie Educată, este nevoie de investiții masive în educație și de o resursă umană motivată”, îi transmit federațiile sindicale din preuniversitar și cele din universitar președintelui Klaus Iohannis.

"În momentul de față, nu există niciun motiv pentru anularea protestului de mâine.

Este obligația lui Klaus Iohannis să intervină într-un moment critic. Astăzi s-a înaintat adresa respectivă către președinte", a spus Marius Nistor, la finalul întâlnirii cu ministrul Muncii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇