Elevii vor şcoli deschise şi după ce incidenţa trece de 6 la mie, dar cer teste gratuite săptămânal

Elevii vor şcoli deschise şi după ce incidenţa trece de 6 la mie, dar cer teste gratuite săptămânal

Consiliul Naţional al Elevilor susţine că şcolile trebuie să rămână deschise după ce incidenţa trece de 6 la mie, până la intrarea în carantină a localităţilor, însă solicită testarea gratuită săptămânală a celor nevaccinaţi.

Organizaţia cere, de asemenea, ca şi elevii şi angajaţii vaccinaţi să se poată testa gratuit, la cerere.

”Consiliul Naţional al Elevilor solicită ca, după depăşirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori, să se asigure testarea gratuită, săptămânală, în unităţile de învăţământ, a tuturor elevilor şi cadrelor didactice neimunizate împotriva COVID-19, dar şi să se asigure posibilitatea ca elevii şi profesorii vaccinaţi să se testeze, în orice moment, la cerere.

ADVERTISING

De asemenea, solicităm ca Ministerul Sănătăţii să clarifice situaţia testelor non-invazive şi dacă acestea vor putea fi utilizate în unităţile de învăţământ, având în vedere că, în urmă cu un an, experţii în epidemiologie declarau că acestea nu sunt teste omologate, ci trebuie dublate de teste antigen sau RT-PCR”, au transmis, joi, reprezentanţii elevilor.

Elevii cer controale periodice

Aceştia reiterează necesitatea asigurării tuturor materialelor sanitare în şcoli, dar şi implementarea unor controale periodice ale direcţiilor de sănătate publică şi ale corpurilor de control ale instituţiilor prefectului, care să evalueze respectarea tuturor măsurilor de prevenire a COVID-19, dar şi să aplice sancţiuni, după caz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Auzim tot mai des că şcoala trebuie să se deschidă prima şi să se închidă ultima.

Cu siguranţă că toţi ne dorim să ne întoarcem la normalitatea de acum doi ani, însă autorităţile au datoria de a crea un spaţiu propice desfăşurării cursurilor, un spaţiu în care sănătatea elevilor şi a cadrelor didactice să nu fie puse în pericol.

Avem nevoie de predictibilitate şi măsuri concrete pentru o educaţie de calitate în vreme de pandemie”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Școlile nu se mai închid

Școlile nu se mai închid automat când o localitate trece de pragul de 6 la mie – rată de infectare, a decis miercuri Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

ADVERTISING

Fiecare clasă în parte se va închide în funcţie de numărul propriu de cazuri depistate.

Anunţul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care precizează că, în schimb, se va intensifica testarea în şcoli, cu teste non-invazive pe bază de salivă, care însă deocamdată nici nu sunt aprobate de Agenția Nationala a Medicamentului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇