Elevii care fac naveta la școală vor avea transportul decontat. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial

Elevii care fac naveta la școală vor avea transportul decontat. OUG a fost publicată în Monitorul Oficial

Transportul elevilor care fac naveta la școală va fi din nou decontat. Ordonanța de urgență care prevede asta a fost publicată în Monitorul Oficial.

Este vorba despre OUG nr. 50/2021, care modifică Legea Educației naționale nr. 1/2011.

Așadar, elevii care învață în altă localitate decât cea în care au domiciliul vor putea merge la școală gratuit în limita a 50 de kilometri.

”Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km”.

ADVERTISING

În plus, elevii care stau la cămin sau în gazdă vor avea și ei 8 călătorii dus-întors decontate spre casă și înapoi la școală. 8 călătorii pentru fiecare semestru.

”Elevilor care sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați”.

Bine de știut este că de această dată elevii pot cere banii pentru transport în avans. Deci părinții vor fi scutiți de acest efort de a scoate din buzunar banii pentru transport.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Elevii aflați în situațiile prevăzute la alin. (13) și (14) pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare”.

MOF
Foto: Captură Monitorul Oficial

Ministrul stabilește cum se face decontarea

De precizat este că ”modalitatea de decontare se stabilește printr-o metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației”.

Acum trebuie să așteptăm ordinul semnat de Sorin Cîmpeanu, care are la dispoziție 30 de zile pentru a face acest lucru.

Cât se decontează

Documentul prevede și câți bani se decontează exact - 30 de lei pe lună pentru 3 km. Ce trece de 3 km, dar nu mai mult de 50 km, se adaugă 3 lei pentru fiecare km:

ADVERTISING

”Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitățile de transport acordate elevilor (...) se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

(...) elevilor care se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km și nu sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 km”.

Operatorii de transport au obligația să emită documente lunare de transport.

Merită precizat în context că astăzi transportatorii demarează acţiuni de protest la nivel naţional și din cauza acestei ordonanțe, de care nu sunt mulţumiţi.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇