Avem al cincilea ocean! Acesta tocmai a fost confirmat de comunitatea științifică

Avem al cincilea ocean! Acesta tocmai a fost confirmat de comunitatea științifică

Al cincilea ocean al Pământului a fost, în sfârșit, confirmat de oamenii de știință, după ani de deliberări. National Geographic Society a decis să adauge Oceanul Sudic din jurul Antarcticii pe lista oceanelor acestei planete, care număra până acum oceanele Atlantic, Pacific, Indian și Arctic.

Deși ideea recunoașterii apelor reci din jurul continentului înghețat drept un ocean separat circula în comunitatea științifică de aproape 100 de ani, până acum nu a fost susținută pe deplin.

Însă, la data de 8 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Oceanelor, societatea a anunțat că de acum înainte va clasifica Oceanul Sudic drept al cincilea ocean pe toate hărțile cu planeta Pământ.

ADVERTISING

„Oceanul Sudic a fost de mult timp recunoscut de oamenii de știință, însă, având în vedere că nu a existat o înțelegere la nivel internațional, noi nu l-am recunoscut niciodată în mod oficial”, a explicat Alex Tait, geograf oficial al societății.

Decizia va avea un impact semnificativ, în special asupra educației. „Elevii și studenții învață informații despre lumea oceanică prin oceanele pe care le studiază. Dacă nu este inclus și Oceanul Sudic, atunci aceștia nu vor învăța detaliile specifice acestuia și cât de important este”, a adăugat omul de știință, conform Live Science.

ADVERTISING

Organizația a început să elaboreze hărți încă din 1915, însă recunoștea până acum doar patru oceane, acestea fiind definite de continentele care le mărginesc.

Citește și Acesta este cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ!

Prin comparație, Oceanul Sudic nu este definit de continentele care îl înconjoară, ci de Curentul Antarctic de Vest (sau „curentul Vânturilor de Vest”) care se deplasează de la Vest la Est. Oamenii de știință cred că acest curent s-a ”născut” în urmă cu 34 de milioane de ani, atunci când continentul Antarctica s-a separat de America de Sud, astfel permițând apei să curgă nestingherit.

ADVERTISING

Apele Curentului Antarctic de Vest, și majoritatea celor din Oceanul Sudic, sunt mai reci și mai puțin sărate decât apele oceanice dinspre Nord.

Curentul Antarctic de Vest își trage apa din Atlantic, Pacific și Indian și ajută la alimentarea „benzii rulante globale”, care transportă căldură în jurul planetei, în timp ce apa rece a curentului se scufundă și ajută la stocarea carbonului în adâncuri.

Vezi și A fost forată cea mai adâncă gaură oceanică din istorie!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇