Acesta este cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ!

Acesta este cel mai rece nor înregistrat vreodată pe Pământ!

Un nor care s-a format deasupra oceanului Pacific, în timpul unei furtuni de la sfârșitul lui 2018, a atins cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată, arată un studiu recent.

Partea superioară a norului a atins temperatura record de minus 111 grade Celsius, cea mai mică înregistrată vreodată în timpul unei furtuni de pe Pământ, după cum arată Live Science.

Specialiștii de la Centrul Britanic pentru Observația Pământului au explicat că furtunile și cicloanele tropicale, adică acele furtuni circulare caracterizate de presiuni scăzute, pot atinge altitudini foarte mari, de circa 18 kilometri înălțime, unde și aerul e cu mult mai rece.

ADVERTISING

Chiar și așa, însă, în acest caz, partea superioară a norului a fost cu 30 de grade Celsius mai rece decât cea obișnuită pentru furtunile de acest tip.

”Această furtună a atins o temperatură fără precedent, care împinge la limită capacitatea de măsurare actuală a senzorilor sateliţilor meteo", a declarat Simon Proud, cercetător la Universitatea Oxford şi autorul principal al studiului.

Acesta a precizat că furtuna s-a întins pe aproape 400 de kilometri în sudul insulei Nauru, în sud-vestul Pacificului, iar temperatura norilor a fost înregistrată cu un senzor cu infraroşu aflat la bordul satelitului NOAA-20, care orbitează în jurul Pământului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În ceea ce privește explicația pentru o astfel de temperatură scăzută, experții cred că este posibil ca furtuna să fi fost provocată de o combinaţie a apelor calde din regiune şi a vânturilor care se deplasau înspre est.

Deși experții susțin că această furtună, care a avut loc pe 29 decembrie 2018, a fost una extremă și a atins temperaturi neînregistrate vreodată, astfel de fenomene devin din ce în ce mai comune, au avertizat oamenii de știință.

Citește și

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇