9 din 10 aplicații de sănătate colectează date personale, arată un nou studiu realizat la nivel global.
Cercetarea a analizat peste 20.000 de aplicații de pe Google Play Store. Ea a fost publicată în revista British Medical Journal.
Unele dintre aplicații au colectat de la utilizatori date ”sensibile” precum numărul de pași și caloriile arse, fiind vorba în special de aplicații de sănătate precum cele pentru urmărirea perioadei menstruale sau cele de fitness.
Majoritatea aplicațiilor, 88%, folosesc ”identificatori unici și cookie-uri pentru a urmări activitățile utilizatorilor pe dispozitive mobile, iar altele fac tracking pe alte platforme”, spune Muhammad Ikram, lector la Centrul de securitate cibernetică al Universității Macquarie, citat de The Guardian.
În plus, 28% dintre aplicațiile de sănătate nici măcar nu au o politică de confidențialitate pe Google Play, ca să explice exact ce date colectează de la utilizatori. Acest lucru contravine termenilor și condițiilor și nici nu ar trebui acceptate în magazinul de aplicații.
Ce informații colectează aceste aplicații
Studiul a constatat că:
- aproximativ două treimi din aplicații ar putea colecta identificatori pentru reclame sau cookie-uri,
- o treime ar putea colecta adresa de e-mail a unui utilizator
- aproximativ un sfert ar putea identifica turnul de telefonie mobilă la care a fost conectat dispozitivul unui utilizator, oferind practic informații despre locația utilizatorului.
Doar 4% din aplicațiile mobile de sănătate au transmis date către o terță parte - de obicei, numele utilizatorului și informații despre locație.
”Unele dintre aceste informații colectate sunt utilizate în scopuri de urmărire și profilare, care sunt realizate de terțe părți, cum ar fi agenții de publicitate și companiile de tracking. În esență, este o formă de extragere a datelor și aceasta se face fără consimțământul utilizatorului și se face în mod explicit și implicit”, avertizează Ikram.
Ce spune Google
Un purtător de cuvânt la Google spune că dezvoltatorii ar trebui să ceară permisiunea utilizatorilor pentru a le folosi datele.
”Politicile noastre pentru dezvoltatorii Google Play sunt concepute pentru a proteja utilizatorii și a-i menține în siguranță. Când se constată încălcări, luăm măsuri. Revizuim și noi raportul”.
Ce ar trebui să facă utilizatorii
Ikram le recomandă utilizatorilor să facă niște verificări și să fie foarte atenți la ce aplicații descarcă de pe Google Play.
”Ar trebui să se uite la link-ul lor de politică de confidențialitate disponibil pe Google Play. Dacă aplicația are un link de politică pe Google Play, atunci ar trebui să o folosească. În caz contrar, ar trebui să evite instalarea acestor aplicații.
În mod similar, utilizatorii ar trebui, de asemenea, să analizeze modul în care aceste aplicații le distribuie datele și cui le împărtășesc, astfel încât să aibă o idee generală asupra riscurilor de confidențialitate”.
Ca idee, în luna mai, Apple a lansat iOS 14.5, cu un nou sistem de protejare a intimităţii. Utilizatorul trebuie să-şi dea acordul înainte de a fi urmărit.