Vești bune: Școală de alimentație pentru copii, investiții care schimbă vieți și citizen science salvează berzele

Vești bune: Școală de alimentație pentru copii, investiții care schimbă vieți și citizen science salvează berzele

Veștile bune de astăzi sunt despre copii și familiile lor, care au acum ocazia să învețe mai multe despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă, chiar dacă provin din medii defavorizate.

Și, cu gândul la acești oameni, vă vorbim și despre cinci fundații care primesc câte 50.000 de lei pentru renovări în proiectele lor. Printre ele se numără și Hospice Casa Speranței și Casa Ronald McDonald Iași.

Nu în ultimul rând, avem un proiect de citizen science prin care fiecare dintre noi putem contribui la o viață mai frumoasă pentru minunatele berze din satele românești.

Școala mobilă de alimentație sănătoasă ajunge în Moldova

Caravana care îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă ajunge în Moldova în această vară, în cadrul programului Akademia Kinderland, desfășurat de Kaufland România și Asociația pentru Responsabilitate Socială PLAN B pentru al patrulea an la rând.

ADVERTISING

Programul sprijină părinții în eforturile de a-i ajuta pe cei mici să deprindă obiceiuri sănătoase, cu impact pe termen lung în starea de sănătate și dezvoltarea armonioasă.

Butaforii, fructe și legume sub formă de exponate gigant, stații de explorat, jocuri pe tabletă, informații și curiozități despre toate categoriile de alimente – toate acestea vor fi disponibile la caravană, unde cei mici vor învăța prin metode nonformale și interactive despre alimentația corectă.

Copiii vor fi îndrumați de personal prin stațiile decorate atractiv, unde vor afla cum arată farfuria ideală, cum funcționează corpul uman în raport cu mâncarea, cum se combină corect alimentele, ce înseamnă gustare sănătoasă și cum să evite risipa alimentară, toate explicate pe înțelesul lor.

Cei care nu pot ajunge la caravană pot regăsi jocurile din cadrul Akademiei Kinderland și în format virtual, sub forma unei aplicații care poate fi descărcată gratuit pe tablete și telefon mobil din AppStore și Google Play. De asemenea, cei mici se pot juca și pe laptop sau calculator accesând www.akademiakinderland.ro.

ADVERTISING

Cinci proiecte primesc finanțare de la “Casele bune schimbă vieţi”

Fundaţia BricoDépôt a anunțat care sunt cele 5 proiecte care vor primi finanţări ȋn valoare totală de 250.000 de lei, în cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei de finanţare „Casele bune schimbă vieţi”.

Organizaţiile şi proiectele care vor primi finanţare din partea Fundaţiei BricoDépôt sunt următoarele:

  • Fundația Hospice Casa Speranței – reabilitarea unui salon cu 4 paturi din Spitalul HOSPICE Casa Speranţei din București, igienizarea altor alte 6 saloane, înlocuirea paturilor de spital învechite și alte lucrări de renovare foarte necesare pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților adulți care suferă de boli oncologice în stadii avansate;
  • Fundația pentru Copii Ronald McDonald – construcţia celei de-a treia Case Ronald McDonald, ȋn Iași (după cea din București - 2003 și Timișoara - 2008), un proiect unic în zona Moldovei, adresat copiilor bolnavi și familiilor acestora. Proiectul va sprijini familiile vulnerabile din toată regiunea de Nord-Est a țării, care ajung la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria din Iași, pentru tratamente și internări de lungă durată și care, astfel, pot rămâne alături de copilul internat, pentru orice perioadă este nevoie, fără niciun cost;
  • Fundația FARA − lucrări de renovare, construcție, modernizare, creştere a funcționalităților și îmbunătățire a spațiilor (case de tip familial, centre de tranzit, centre de zi și centre de terapie și recuperare) în care trăiesc/ desfășoară activități beneficiarii fundației, copii, tineri și tineri adulți din județul Suceava (tineri adulți cu dizabilități permanente, copii fără familie sau lipsiţi de sprijin parental/ familial şi copii care provin din familii vulnerabile), Popești-Leordeni, Ilfov (tineri care au ieșit din sistemul de protecție și copii cu dizabilități care provin din familii vulnerabile) și Satu Mare (tineri care au ieșit din sistemul de protecție);
  • Fundația Bucuria Darului − îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru mai mult de 30 de familii dezavantajate din județul Brașov, prin lucrări care urmăresc nevoile fiecarei familii în parte, pentru combaterea efectelor dăunătoare pe care sărăcia le are asupra familiilor și copiilor defavorizați – „O casă mai bună – O viaţă mai bună;
  • Organizaţia Umanitară CONCORDIA – construirea unui spațiu educațional în aer liber în cadrul centrului de zi din satul Zidurile, comuna Odobești, judeţul Dâmbovița, unde copii din familii dezavantajate social, cu condiţii financiare precare şi din zone dezavantajate ale comunităţii beneficiază zilnic de sprijin educaţional, primesc ȋngrijire, dezvoltă competenţe şi abilităţi utile, alături de pedagogii specializaţi şi se bucură de o masă de prânz.
ADVERTISING

SOR și Enel lansează noua aplicație „Uite barza!”

Aplicația mobilă ”Uite barza!” are o nouă versiune care va permite utilizatorilor să contribuie la bunăstarea berzelor.

Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România le oferă acces utilizatorilor la o hartă cu toate cuiburile din proximitate care au fost deja validate, potrivit SOR.

Oricine are un smartphone poate descărca aplicația care este disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS.

Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația și GPS-ul telefonului.

După înregistrarea localizării, este necesară completarea câtorva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.

Aplicația solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului.

Specialiștii biologi vor verifica și confirma apoi datele încărcate în aplicație de către utilizatori. Pe baza informațiilor obținute, la finalul campaniei de monitorizare, companiile Enel din România urmează să amplaseze acolo unde este nevoie, noi suporturi pentru cuiburile de barză, pe baza unui plan realizat împreună cu specialiștii SOR, în zonele unde companiile sale de distribuție de energie electrică activează (Muntenia Sud, Dobrogea și Banat).

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇