Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!

Cum să scapi de scumpirile la curent care vor afecta milioane de români, de la 1 iulie. În loc să plătești în plus, ai putea economisi sute de lei!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii care nu încheie contracte de curent electric pe piaţa concurențială vor plăti facturi mai mari, de la 1 iulie.

Există, însă, și o modalitate în care, în loc să dea bani în plus, oamenii ar putea economisi sute de lei, doar prin schimbarea unui contract de energie electrică.

Liberalizarea pieței de energie electrică de la 1 ianuarie 2021 i-a prins nepregătiți pe mulți dintre români.

Mai exact - din cauză că nici Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și nici Ministerul Energiei nu i-au informat suficient - oamenii n-au prea înțeles ce au de făcut ca să profite de pe urma liberalizării.

Așa că - în loc să încheie cu furnizorii de curent electric contracte pe piața concurențială și să plătească facturi mai mici - milioane de români au rămas clienți ai serviciului universal.

Acest serviciu universal - care presupune facturi mai mari la curent - este oferit de furnizorii cu greutate pe piață, adică de: Enel, Eon, Electrica, Cez și Tinmar Energy.

ADVERTISING

Toți aceștia mari furnizori au, însă - pe lângă serviciul universal - și oferte de curent electric pe piața concerențială, la prețuri mai avantajoase.

Problema este că - din neștiință sau din nepăsare - românii nu s-au grăbit să treacă de la serviciul universal pe piața concurențială.

Potrivit datelor ANRE, în ianuarie 2021 - adică imediat după liberalizare - din 8,9 milioane de consumatori casnici, circa 5,9 milioane nu încheiaseră, încă, un contract pe piața concurențială.

Toți acei români riscau să plătească facturi considerabil mai mari la curent.

5 luni în care mulți consumatori nu s-au informat suficient

Ca să evite majorările facturilor populației, în a doua jumătate a lunii ianuarie, ANRE a emis un ordin. Iar prin intermediul său a creat un cadru care să le permită furnizorilor să reducă, pentru o perioadă, prețurile curentului pe care îl vindeau clienților de serviciu universal.

ADVERTISING

Mai exact, furnizorii au marcat pe factură prețul mare al curentului vândut în regim de serviciu universal. Dar în același timp, au oferit și o reducere - indicată și ea pe factură - până la cel mai mic preț pe care îl ofereau, pe piața concurențială.

Cu alte cuvinte - deși era încă la serviciul universal - clientul a plătit, de fapt, cel mai ieftin curent pe care furnizorul lui îl vindea în regim concurențial.

Potrivit ordinul ANRE, astfel de reduceri se pot oferi până la 30 iunie 2021.

Motivul limitării perioadei de reducere e destul de simplu: ANRE n-a dorit, de fapt, decât să le dea românilor un răgaz de câteva luni în care să înțeleagă, cu toții, cum funcționează piața de energie și să își caute singuri cea mai avantajoasă ofertă de pe piața concurențială.

Numai că românii nu s-au grăbit să profite de această oportunitate.

În consecință - potrivit președintelui Asociația Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță - doar circa 40% dintre români au astăzi contracte de curent pe piața concurențială.

ADVERTISING

Restul - adică peste 3,5 milioane de consumatori - sunt, în continuare, clienți de serviciu universal. Aceștia riscă majorări importante ale facturilor de curent, de la 1 iulie.

Cu cât cresc facturile, în funcție de fiecare zonă a țării

Facturile clienților rămași la serviciul universal vor crește din mai multe motive, după 1 iulie,

Pe de o parte, din cauza eliminării reducerii care s-a aplicat din ianuarie încoace, în baza ordinului ANRE.

În plus, creșterea prețurilor la care furnizorii cumpără curentul, dar și alte scumpiri cu care aceștia se vor confrunta urmează să se vadă direct în facturile oamenilor.

Per total, potrivit unei analize realizate de Asociația Energia Inteligentă (AEI), cheltuiala clienților de la serviciul universal pentru curent (a căruia valoare reprezintă cam jumătate din întreaga factură) va crește în proporții variabile.

Mai exact, pentru cei din zona de sud a Munteniei, creșterea va fi de doar circa 1,3% (circa 14 lei pe an). În schimb, în Oltenia, creșterea prețului la curent va fi de circa 7,5% (ceea ce înseamnă 96 lei pe an).

În zona de nord a Transilvaniei, creșterea prețului la curent va fi de circa 6,9% (adică în jur de 82 de lei pe an).

La o primă vedere, aceste scumpiri nu se anunță chiar împovărătoare.

Altfel arată, însă, lucrurile, dacă ne uităm nu doar la cât vor plăti în plus cei care rămân la serviciul universal, ci și la cât ar putea ei economisi, dacă trec pe piața concurențială.

Spre exemplu - potrivit analizei Asociației Energia Inteligentă - odată cu trecerea pe piața concurențială, în loc să plătească cu 96 de lei în plus pe an, consumatorii din Oltenia ar putea economi 356 de lei.

În același fel, consumatorii din zona de sud a Munteniei n-ar mai plăti cu 14 lei în plus, ci ar economisi 191 de lei.

La rândul lor, cei din nordul Transilvaniei, în loc să scoată din buzunar încă 82 de lei pe an, ar pune deoparte 266 de lei.

Și asta, doar prin schimbarea unui contract de energie electrică.

Pașii pe care trebuie să să îi urmaze orice client care vrea să găsească cea mai avantajoasă ofertă de curent de pe piața concurențială sunt simpli.

Îi găsiți pe toți, însoțiți de explicații, în cele 4 episoade ale ghidului ”Preț corect la energie electrică”, realizat de SpotMedia.ro, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă (AEI):


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇