Dacă părinţii refuză testarea, elevii cu simptome nu vor avea acces în şcoală timp de 14 zile

Dacă părinţii refuză testarea, elevii cu simptome nu vor avea acces în şcoală timp de 14 zile

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că în cazul în care părinţii refuză să-şi dea acordul pentru testarea elevilor care manifestă simptome de COVID-19, acei elevi vor avea restricţionată participarea fizică în colectivitate pentru o perioadă de 14 zile.

„Din punctul meu de vedere, informaţiile au fost aceleaşi de la început.

Formularul nu este obligatoriu. Formularul vizează exclusiv elevii care, din păcate, ar putea prezenta simptome. În cazul în care acele simptome sunt confirmate, deci elevul este confirmat a fi pozitiv, acel formular de testare vizează şi părinţii, contacţi direcţi ai respectivului elev, părinţi care trebuie să îşi dea acordul sau nu asupra acestui formular.

ADVERTISING

Dacă îşi vor da acordul - el nu este obligatoriu -, elevul va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical; dacă nu există cabinet medical, pentru că testarea este un act medical şi nu unul educaţional, elevul va putea fi testat de către DSP.

Dacă nu-şi vor da acordul, din păcate, elevul va avea restricţionată pentru o perioadă de 14 zile participarea fizică în colectivitate", a declarat Cîmpeanu, marţi, la Digi24.

El a subliniat că "formularul nu a fost niciodată obligatoriu" şi vizează exclusiv aceste situaţii speciale.

A fost publicat noul formular prin care părinţii își dau acordul pentru testarea elevilor (Document)

ADVERTISING

"Pe de altă parte, dacă sunt părinţi care apreciază că doresc să-şi dea acordul anticipat, nu-i poate împiedica nimeni. Însă nimeni nu le cere să-şi dea acordul anticipat. Punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este cât se poate de clar", a adăugat ministrul.

Câţi elevi şi profesori preferă să înveţe de acasă

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, după prima zi de şcoală, au fost depuse 8.872 de adeverinţe medicale pentru elevi şi 1.200 de adeverinţe medicale pentru cadrele didactice.

"După prima zi de şcoală, în sistemul de educaţie, din partea elevilor au fost depuse, aseară a fost făcută centralizarea, 8.872 de adeverinţe medicale pentru elevi şi 1.200 de adeverinţe medicale pentru cadrele didactice.(…) Adeverinţele eliberate pe primul semestru pe baza unor motive medicale cronice rămân valabile pentru că problemele cronice nu se rezolvă de la un semestru la altul, din păcate", a adăugat Cîmpeanu.

ADVERTISING

Adeverinţele medicale vor putea fi depuse în format electronic către învăţători, profesori, diriginţi.

Cîmpeanu a apreciat că prima zi de şcoală s-a derulat în condiţii foarte bune.

"Faţă de multitudinea problemelor, faţă de îngrijorările fireşti foarte mari, apreciez că prima zi de şcoală s-a derulat în condiţii foarte bune. Am fost în mai multe grădiniţe, şcoli primare şi licee, am fost surprins de bucuria de pe feţele copiilor, care este, până la urmă, lucrul cel mai important pentru intrarea în normalitate.

În şcolile în care am fost, am constatat că se respectă regulile cu privire la exigenţele impuse pentru prevenirea îmbolnăvirii elevilor şi cadrelor didactice.

Sunt în continuare încrezător că, prin responsabilitatea elevilor, părinţilor, profesorilor, celor care gestionează unităţile de învăţământ, vom evita apariţia unor focare care să genereze închiderea prematură a acestor şcoli cu prezenţă fizică", a mai spus ministrul.

Iată şi alte informaţii despre şcoala în pandemie:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇