Peste 70 de benzinării au fost controlate și au primit ordin să reducă prețurile. Au luat și amenzi de 370.000 de lei

Peste 70 de benzinării au fost controlate și au primit ordin să reducă prețurile. Au luat și amenzi de 370.000 de lei

ANPC a dat amenzi de 370.000 de lei unui operator de staţii de carburant, în urma creşterii nejustificate a preţurilor la benzină şi motorină.

Publicitate

În mai multe cazuri, şeful ANPC a emis ordine de încetare a practicilor comerciale incorecte, documente care presupun revenirea la preţurile practicate anterior majorării nejustificate a tarifelor.

Şi benzinăria din Beiuş care miercuri a vândut benzină şi motorină la preţuri de peste 10 lei pentru un litru a fost sancţionată.

IGSU face controale după ce unele persoane au cumpărat carburanţi în recipiente improvizate. Purtătorul de cuvânt al Executivului a declarat, joi seară, că ANPC, ANAF, Consiliul Concurenţei au făcut deja controale în urma situaţiei constatate miercuri seară la mai multe staţii de carburant din toată ţara.   

Publicitate

„Până la acest moment, pot să vă prezint situaţia controalelor raportate de aceste structuri. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a controlat peste 70 de staţii de carburant pe întregul teritoriu al ţării, aplicând amenzi în valoare de 370.000 de lei, dintre care ce mai mare, de 100.000 de lei, a fost aplicată chiar la sediul central al unui furnizor de carburanţi care are pe teritoriul naţional 215 staţii de carburant.

Odată cu amenda a fost propus şi semnat deja ordinul preşedintelui ANPC Horia Constantinescu, ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanţi”, a anunţat Dan Cărbunaru.  

Acesta a precizat că benzinăria de la Beiuş care a afişat miercuri preţuri de peste 10 lei pentru un litru de carburant a primit o amendă de 35.000 de lei, fiind propusă şi semnată şi în acest caz decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte.

Oficialul din cadrul Guvernului a explicat că emiterea unui astfel de document presupune revenirea la preţul anterior pentru produsele comercializate.   

Decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte au fost emise pentru alţi operatori economici din Cluj şi Galaţi.   

„În multe situaţii s-a constatat că stocuri preexistente, care aveau o anumită valoare la vânzare, au fost comercializate la preţuri mai mari”, a adăugat Cărbunaru.  

Cărbunaru a adăugat că inspectorii ANPC au considerat că nu există temei pentru creşterile preţurilor.   

Rezultatele verificărilor iniţiate de ANAF şi Consiliul Concurenţei vor fi făcute publice pe măsură ce controalele se finalizează, a menţionat acesta. La ANAF, peste 100 de echipe verifică staţiile de vânzare, dar şi distribuitorii en gros.  

Totodată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a declanşat controale în teritoriu, după ce în spaţiul public au apărut imagini cu oameni care cumpără benzină şi motorină în recipiente improvizate, catalogate de către autorităţi drept „total nepotrivite şi periculoase”.  


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇