Pensiile mai cresc abia în ianuarie 2022

Pensiile mai cresc abia în ianuarie 2022

Pensiile vor fi majorate în ianuarie anul viitor, a anunțat președintele PNL Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv al partidului, la care a participat și premierul Florin Cîțu.

Orban a spus că sistemul prin care pensiile erau majorate la jumătatea anului a creat discrepanțe.

”Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022. La baza creșterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263: majorarea cu 100% a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflației și, de asemenea, creșterea puterii de cumpărare cu 50% proporțională cu creșterea salariului mediu brut pe economie.

Sistemul de a crește punctul de pensie în iunie-iulie a provocat multe anomalii, multe discrepanțe între categoriile de pensionari”, a spus Orban.

ADVERTISING

Amintim că până acum liderii partidelor aflate la guvernare au evitat să dea un răspuns clar ori de câte ori erau întrebați dacă pensiile vor mai crește anul acesta și cu cât.

Ei răspundeau că ”se așteaptă finalizarea bugetului pe 2021”.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale

În ce privește pensiile speciale, Orban a amintit că noul guvern are în vedere modificarea legii, astfel că vor fi reglementate și acestea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”În privința pensiilor speciale, știți foarte bine că în planul Guvernului există obiectiv realizarea unui proiect de lege care va cuprinde și reglementări privitoare la pensiile speciale, la pensiile de serviciu și la cele ocupaționale”, a spus șeful PNL.

Fostul premier a fost întrebat și de pensiile speciale ale aleșilor și a reiterat că există un acord între PNL și USR-PLUS prin care se are în vedere desființarea pentru această categorie, dar prin modificarea statutului, nu a Legii Pensiilor.

”Există un acord între PNL și USR-PLUS de a susține modificarea Legii privind statutul deputaților și senatorilor pentru a abroga prevederile care permit acordarea de pensii speciale”, a explicat Orban.

ADVERTISING

Majorarea de 40% nu este posibilă

Amintim că PSD forțase la finalul anului trecut o majorare de 40% a pensiilor. Atât Guvernul de atunci, condus chiar de Orban, cât și experții în economie din țară și de peste hotare avertizaseră că o asemenea majorare va afecta grav finanțele țării.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a retrimis Parlamentului legea respectivă, care trecuse cu acest amendament al PSD. Astfel, situația cel mai probabil va fi încheiată, pentru că acum coaliția de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR deține majoritatea în forul legislativ.

În ce privește planurile noului Guvern, Raluca Turcan, acum ministru al Muncii, a anunțat că 5 milioane de pensii vor fi recalculate în următorul an și jumătate, pentru a înlătura situațiile când la muncă egală, pregătire egală și contribuție egală pensiile sunt considerabil diferite.

Ea a ținut să precizeze că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇