Guvernul va schimba Legea pensiilor și Legea salarizării unitare: Plătim 8 miliarde lei în plus faţă de anul trecut la pensii

Guvernul va schimba Legea pensiilor și Legea salarizării unitare: Plătim 8 miliarde lei în plus faţă de anul trecut la pensii

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat luni dacă de la 1 septembrie urmează să fie majorate pensiilor, că acum costul „cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut”.

Şeful Executivului a adăugat că în perioada următoare vor fi schimbate legea salarizării unitare şi legea pensiilor. Chestionat dacă pensiile vor fi indexate cu rata inflaţiei, Cîţu a răspuns afirmativ: „Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, atunci se va face acest lucru”.

„În acest buget, costul cu pensiile în bugetul pentru 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde lei faţă de anul trecut. 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii, cea de anul trecut plus cea anul acesta, încă aproape 3 miliarde lei, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget.

ADVERTISING

Deci cheltuieli în plus. De aici pornim construcţia bugetului de anul acesta, pe legislaţia în vigoare, bineînţeles”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament înainte să participe la şedinţa liderilor coaliţiei dacă vor fi majorate sau nu pensiile de la 1 septembrie.

Legea pensiilor și Legea salarizării vor fi modificate

Chestionat dacă va mai fi o altă creştere, cum ar fi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei, premierul a răspuns: „În acest moment, şi am mai spus public acest lucru, ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România”.

ADVERTISING

„Vorbim de Legea salarizării unitare care a pornit şi a fost prezentată în spaţiul public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme, prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani.

Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul cel mai mare şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării.

ADVERTISING

Legea pensiilor, această coaliţie a spus din primul moment – vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare”, a completat şeful Guvernului. 

Întrebat dacă nu va mai fi aplicată de la 1 septembrie legea pensiilor aflată în vigoare şi acea nouă formulă de calcul, rezolvarea acelor inechităţi din sistemul de pensii, Florin Cîţu a replicat: „Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci, dar bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”.

”La legea salarizării este vorba de a introduce mai multă eficienţă în administraţia publică. E vorba şi de a lega performanţa de veniturile de performanţă.

Pe lângă faptul că vrem să avem o ierarhizare clară, ar trebui să introducem şi nişte indicatori care să fie conectaţi la aceste venituri. Deci creşterea veniturilor să nu mai fie o decizie politică în fiecare an, ci să fie legată de performanţa economiei”, a explicat Cîţu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇