Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat, joi, că intenționează să cumpere ELCEN.
„Noutatea in zona de termoficare este ca ne-am exprimat intentia de a cumpara ELCEN. Este un deziderat care a aparut în spatiul public de foarte mult timp. Și la administrațiile anterioare.
Este nevoie de acordul Consiliului General și al Guvernului prin Ministerul de Finante și Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc", a declarat edilul, în timpul unei conferințe de presă organizată pentru a face un bilanț al începutului său de mandat la PMB.
Reacţia Gabrielei Firea
Imediat după anunţul lui Nicuşor Dan, Antena3 a sunat-o pentru o reacţie la cald pe Gabriela Firea, fostul edil al Capitalei.
"Am cerut încă de la începutul mandatului cumpărarea ELCEN de către Primăria Capitalei, la toate guvernele, și am fost refuzată. Nu s-a acceptat din motive politice.
Bucureştenii au avut de suferit pentru că Guvernul Orban a dorit să-i pedepsească, pentru că nu putea sa aibă o colaborare bună cu mine, din motive politice, şi nu pentru că eu nu aş fi vrut.
Practic, PNL a îngropat Primăria Capitalei şi iată că acum văd că noul primar cere sprijinul tot de la guvernul PNL”, a spus Firea.
În mandatul său de primar, timp de 3 ani, în perioada 2017-2019, Guvernul a fost PSD, aşadar Firea nu a găsit înţelegere nici la propriii ei colegi de partid.
Avariile zilnice lasă zeci de mii de bucureşteni fără apă caldă şi încălzire, pentru că vreme de zeci de ani Guvernul și Primăria Capitalei au preferat să cheltuiască banii publici pe orice altceva decât pe întreținerea și modernizarea sistemului îmbătrânit de termoficare din București.
Ce este ELCEN şi cum funcționează sistemul
Centralele ELCEN livrează apă fierbinte prin conducte groase – numite magistrale tur – spre cele peste 1.000 de puncte termice din oraș.
Această apă trece, în punctele termice, prin dispozitive numite schimbătoare de căldură. În schimbătoare, apa de la ELCEN înfierbântă apa din alte țevi, care ajunge la robinetele noastre.
Apoi, apa sosită în punctele termice prin conductele magistrale tur se întoarce la centralele care au livrat-o, prin conducte la fel de groase numite magistrale de retur.
Când aceste magistrale de tur sau retur crapă, mii de litri de apă opărită curg în pământ, în fiecare oră. Iar muncitorii trebuie să izoleze spărtura din țeavă și să devieze fluxul de apă opărită prin alte conducte.
Dar oricât de prompt ar interveni, tot trec uneori zile întregi până când bucureștenii alimentați de conducta spartă să mai aibă apă suficient de caldă.
Acest sistem uriaș de conducte s-a construit până pe la jumătatea anilor 1980. Așa că, după Revoluție, Primăria Capitalei ar fi trebui să repare și să înlocuiască țevile prea vechi. Dar n-a făcut-o, din cauză că sistemul administrat de RADET încă rezista. Iar primarii nu riscau să piardă voturi dând banii pe ceva ce nu se vedea.
Din păcate, acum sistemul nu mai ține. Conductele crapă des și sunt tot mai greu de reparat. Iar soluțiile problemei nu mai sunt chiar la îndemână.