Chiar dacă încă n-a venit iarna, rețeaua de termoficare a Capitalei pocnește deja pe toate părțile. Și nu trece zi fără ca vreo câteva mii de bucureșteni să rămână fără apă caldă și căldură.
Statistic, numărul de avarii a crescut, de la an la an.
Cu toate astea, Termoenergetica susține că a oprit colapsul și că mai rău ca anul trecut nu va fi.
Pe 11 noiembrie, Compania Municipală Termoenergetica transmite că a sistat furnizarea către nu mai puțin de 405 clădiri. Unele nu primesc încălzire, altele nu sunt alimentate cu apă caldă. În cazul celor mai multe, ambele servicii sunt oprite.
Cum multe dintre aceste clădiri sunt blocuri, e lesne de înțeles că mii de oameni sunt nevoiți să își petreacă ziua lângă calorifere reci și să pună din nou oalele pe aragaz, ca să aibă cu ce se spăla.
Motivul: au apărut avarii în sistemul de termoficare. Și pentru repararea lor s-a impus întreruperea alimentării populației cu apă caldă și căldură.
În plus, în peste 870 de clădiri – tot blocuri, în majoritate – furnizarea de apă caldă și încălzire este ”sub parametri”. Asta înseamnă că apa care curge la robinet poate fi doar dezmorțită sau chiar rece de-a dreptul. Iar caloriferele riscă, de asemenea, să rămână reci.
Termoenergetica SA a transmis pentru SpotMedia.ro că de vină nu sunt doar avariile.
”Activarea sistemului de furnizare a agentului termic în Municipiul București reprezintă un moment complex în fiecare toamna, care constă în pornirea unor noi capacități de producție a agentului termic, realizarea de noi arii de funcționare sau reglaje, atât la nivel macro, cât și la nivelul fiecărui punct sau modul termic.
Având în vedere dimensiunea foarte mare a sistemului de termoficare, există o perioadă în care toate aceste reglaje duc la furnizări sub parametri normali în anumite zone ale orașului”, a transmis Termoenergetica SA.
Dacă în noiembrie e rău, cum va fi la iarnă? Numărul de avarii e în creștere
Îngrijorător este că – după ce se va face mai frig – sistemul de termoficare va fi supus unei presiuni și mai mari. Ce se va întâmpla atunci? E greu de spus.
La solicitarea SpotMedia.ro, Termoenergetica SA a transmis că până acum numărul de avarii a crescut, de la un an la altul. Și tendința s-ar putea menține, chiar dacă n-am avea motive să ne așteptăm la o creștere consistentă a avariilor în acest an.
”În perioada furnizării agentului termic din toamna–iarna 2019 – 2020, au fost înregistrate 689 de avarii în circuitul primar și alte 1.265 de avarii în circuitul secundar.
În perioada similară a anului 2018 – 2019, au fost înregistrate 614 avarii în circuitul primar și alte 1.130 în circuitul secundar.
Apreciem că în acest sezon de încălzire nu va exista o creștere semnificativă a numărului de avarii comparativ cu sezonul anterior de încălzire (2019-2020), deoarece în lunile de vară au fost executate lucrări de reparații ale mai multor porțiuni de conductă, care au înregistrat cele mai multe probleme în sezonul anterior de încălzire”, a transmis Termoenergetica SA pentru SpotMedia.ro.
Noul primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a susținut că vom avea ”câteva sute de avarii” în această iarnă, dar că bucureștenilor le va comunicat mult mai clar cât va dura remedierea lor.
Rămâne să vedem dacă această promisiune se va și concretiza.
Până la acest moment, schimbarea în bine nu s-a produs. Spre exemplu, după cum SpotMedia.ro v-a comunicat deja, sute de oameni din Sectorul 6 au avut de îndurat circa 3 săptămâni fără apă caldă și căldură.
Termenul de remediere și de reluare a furnizării s-a tot prelungit de la o zi la alta. În cele din urmă, Termoenergetica SA a comunicat la solicitarea SpotMedia.ro că furnizarea se va relua pe 6 noimebrie.
Potrivit informațiilor de pe site-ul companiei municipale, miercuri, pe 11 noiembrie, oamenii au rămas din nou fără apă caldă și căldură, pentru încă două zile, cel puțin.
În plus, pe rețelele se socializare sunt încă o mulțime de bucureșteni care se plâng că nimeni nu răspunde la call center-ul Companiei Municipale Termoenergetica pentru a le da detalii cu privire la momentul în care s-ar putea relua furnizarea de apă caldă și încălzirea.
Citește și: