Iohannis a retras România din Banca Internaţională de Investiţii

Iohannis a retras România din Banca Internaţională de Investiţii

România s-a retras din Banca Internaţională de Investiţii, instituţie înfiinţat[ în anii ’60-’70 la Moscova, având Rusia printre ţările acţionare.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul „privind supunerea spre adoptare Parlamentului a denunțării Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și a Protocolului de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana și semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova”, transmite Administrația Prezidențială.

ADVERTISING

Statele membre ale BII sunt Bulgaria, Republica Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federaţia Rusă, Slovacia şi Republica Socialistă Vietnam. Sediul central al băncii se află la Budapesta, Ungaria.

Guvernul român a anunţat că se va urmări coordonarea cu Cehia, Slovacia şi Bulgaria, pentru o retragere simultană.

Cheltuieli ocazionate de retragerea din acționariatul BII, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anterior, pe 25 februarie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, anunţase retragerea din BII.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇