Guvernul a împrumutat 3,75 miliarde de dolari în prima ieșire din 2023 pe piețele externe și a stabilit un dublu record

Guvernul a împrumutat 3,75 miliarde de dolari în prima ieșire din 2023 pe piețele externe și a stabilit un dublu record

Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, a împrumutat 3,75 miliarde de dolari pentru refinanţarea datoriei şi pentru acoperirea deficitului bugetar, în cea mai mare finanţare în dolari de până acum.

Este un record atât prin prisma valorii atrase cât şi prin interesul arătat de investitori, de nu mai puţin de 11 miliarde de dolari, cu un apetit mai mare pentru tranşa pe 30 de ani.

„Nu am mai văzut interes aşa mare”, comentează un bancher primul împrumut de pe pieţele externe din 2023.

Astfel, potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar din paltforma Bloomberg, statul român a atras 1,5 miliarde de dolari pe 10 ani, alte 1,25 miliarde de dolari pe 30 de ani şi un miliard de dolari pe 5 ani.

ADVERTISING

Cea din urmă finanţare încă este sub analiză prin prisma valorii acesteia şi valoarea finală urmează să fie stabilită în următoarele ore.

Potrivit datelor Bloomberg, dobânzile pentru cele 3 finanţări sunt următoarele:

  • pentru cea de 30 de ani, dobânda este formată din indicatorul de referinţă al pieţei (Midswap) plus 385 puncte de bază;
  • pentru cea de 10 ani, Midswap plus 350 puncte de bază;
  • pentru cea de 5 ani, plus 280 puncte de bază.

Astfel, România a urmat modelul Ungariei, care s-a finanţat miercuri cu bonduri de 4,25 de miliarde de dolari, lansând o ofertă de trei tranşe în încercarea de a-şi consolida bugetul la începutul acestui an. Finanţele au ieşit în piaţă cu scadenţe de 5, 10 şi 30 de ani, potrivit Bloomberg.

ADVERTISING

De asemenea, România s-a oferit să răscumpere anticipat obligaţiunile sale în dolari cu scadenţă în august anul acesta şi în ianuarie 2024.

Ştefan Nanu (foto), director general al Trezoreriei Statului, a spus pentru Bloomberg că emisiunile de finanţare nu ar trebui să pună presiune pe investitorii locali şi că România va continua să se bazeze pe împrumuturi externe pentru o mare parte din fonduri. Marţi, randamentul obligaţiunilor la 10 ani denominate în lei a scăzut cu 15 puncte de bază, la 8,23%.

ADVERTISING

România şi Ungaria au vrut să profite de condițiile bune de la începutul acestui an, determinate de semnalele că inflaţia globală a început să încetinească. Oportunitatea este însă pe cale să dispară, după ce banca centrală americană a avertizat în ultima şedinţă despre relaxarea „nejustificată” a politicilor financiare.

Anul trecut, statul s-a împrumutat cu circa 8,6 miliarde de euro de pe pieţele externe. Anul acesta, Nanu spune că statul plănuieşte să împrumute internaţional până la 8,5 miliarde de euro, reducând finanţarea internă netă cu circa 13 miliarde de lei.

„Planul nostru pentru acest an este să nu punem prea multă presiune intern, astfel că ne vom uita la euro, dolari şi chiar obligaţiuni de tip Samurai”, a spus Ştefan Nanu.

De asemenea, Nanu a adăugat că în a doua parte a anului, după ce legislaţia va fi completă, statul român ar putea veni şi cu emisiuni de obligaţiuni verzi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇