Germania a raportat primul deficit comercial din ultimele trei decenii: un miliard de euro într-o lună

Germania a raportat primul deficit comercial din ultimele trei decenii: un miliard de euro într-o lună

Germania a raportat primul deficit lunar al balanţei comerciale din ultimii 31 de ani, ca urmare a inflaţiei record şi a perturbărilor comerciale.

Publicitate

Creşterea preţurilor la energie a majorat valoarea importurilor, în timp ce perturbările comerţului mondial au afectat exporturile, ceea ce a dus la deficitul din luna mai.

În mai, exporturile din Germania au scăzut cu 0,5% faţă de luna precedentă, ajungând la 125,8 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu 2,7%, ajungând la 126,7 miliarde de euro.

Deficitul de 1 miliard de euro a fost primul înregistrat de această ţară din 1991 încoace, potrivit Bloomberg.

Publicitate

Invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile ulterioare impuse asupra Moscovei de ţările occidentale au afectat schimburile comerciale, împreună cu blocajele determinate de coronavirus în China, comprimând cererea de bunuri din economia germană axată pe exporturi.

Excedentul comercial al Germaniei s-a evaporat acum, în principal din cauza creşterii puternice a importurilor, care a compensat impulsul, altfel decent, al exporturilor”, a declarat Claus Vistesen, economist la Pantheon Macroeconomics, adăugând că se aşteaptă ca Germania să continue să înregistreze un deficit comercial şi în timpul verii.

Germania a înregistrat o scădere lunară de 2,8% a exporturilor către alte ţări UE, în timp ce importurile din aceste ţări au crescut cu 2,5%.

Exporturile către SUA au crescut cu 5,7%, iar cele către China au crescut cu 0,5%, dar au scăzut cu 2,5% către Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇