După creșterile din pandemie, Metrorex nu mai are bani să-şi plătească angajații și vrea să-i pună să lucreze doar 4 zile pe săptămână

După creșterile din pandemie, Metrorex nu mai are bani să-şi plătească angajații și vrea să-i pună să lucreze doar 4 zile pe săptămână

Metrorex duce negocieri cu angajații, pentru reducerea cheltuielilor, pe masă fiind propunerea reducerii săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile și, implicit, și a salariilor cu 20%.

Măsura discutată cu Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) ar urma să intre în vigoare de la 1 octombrie, având în vedere că fondul de salarii mai ajunge doar până atunci.

Potrivit propunerii intrate în posesia jurnaliștilor de la Economedia.ro, directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, propune sindicatului ca, ”începând cu data de 01.10.2021, tot personalul Metrorex va avea program de lucru redus de la 5 la 4 zile/săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, măsură care se va aplica până la remedierea situației care a cauzat reducerea programului de lucru”.

ADVERTISING

Totodată, ”pe perioada reducerii programului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână, durata zilei de lucru va fi de 8 ore, respectiv 7 ore/zi, conform funcției și locului de desfășurare a activității fiecărui angajat în parte”.

Scutiți de aceste tăieri ar fi, potrivit propunerii, directorul general, directorii de specialitate, șefii de serviciu, șefii de birou, consilierii directorului general, șefii și adjuncții de depou, șefii și adjuncții de secție, dispecerii centrali și de ramură și șefii de regulator, de stație salvatori și de atelier.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Salarii majorate cu 18% în plină pandemie

Amintim că fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă a criticat la finalul lunii ianuarie că regia, în condiţii de pandemie şi de reducere drastică a numărului de călători cu metroul, a crescut cu 18% salariile angajaţilor şi a suplimentat numărul de salariaţi cu 1.300, astfel că venitul mediu al salariaţilor din Metrorex a ajuns la 10.000 de lei lunar.

Ulterior, în februarie, el a anunţat că a trimis Corpul de Control să verifice renegocierea contractului colectiv de muncă la Metrorex. După finalizarea controlului, Drulă a precizat că a aflat că 10 din cei 15 membri ai comisiei care a negociat creşterile de salarii făceau parte din sindicat.

ADVERTISING

De asemenea, raportul Corpului de Control spunea că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul.

În luna iunie, noua administraţie de la metrou a cerut să suspende efectele Contractului Colectiv de Muncă încheiat la sfârşitul anului trecut, însă Curtea de Apel București a respins definitiv, la finalul lui august, solicitarea Metrorex.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇