De ce a ieftinit Guvernul locuinţele ANL: Preţurile se dublaseră şi nu le mai cumpărau tinerii

De ce a ieftinit Guvernul locuinţele ANL: Preţurile se dublaseră şi nu le mai cumpărau tinerii

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a amintit că recent Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în baza căreia preţurile locuinţelor ANL, care au crescut considerabil anul trecut, vor reveni la tarife apropiate celor din anul 2019, în prezent lucrându-se la normele metodologice privind aplicarea acestui act normativ.

Conform ministrului, în lipsa unei intervenţii legislative, tarifele apartamentelor din blocurile ANL ar fi crescut din nou, în vara acestui an, cu până la 20 de procente.

„Aşteptările tineretului nu cred că sunt extraordinar de mari legat de partea de infrastructură, în sensul în care el, personal, să fie ajutat.

Un tânăr e plin de energie, doreşte să acţioneze, să fie lăsat în pace să muncească. El trebuie lăsat liber, că îşi găseşte locul în societate. Dar, atunci când vorbim de tineri care şi-au întemeiat o familie, care au poate deja şi copii, sau ca să susţinem natalitatea şi să susţinem necesitatea de a rămâne în ţară – foarte important – acest acces la locuinţe pentru tineri este foarte important”, argumentează ministrul, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.

Cât au crescut preţurile

Ministrul Dezvoltării a amintit că anul trecut, în urma aplicării Ordonanţei 114, preţul de vânzare a apartamentelor construite prin ANL a crescut considerabil. 

„În Alba Iulia, pentru un apartament cu 88 de metri pătraţi construit în 2008, preţul de locuinţă a fost 129 de mii de lei în 2019, în 2020 a urcat la 220 de mii. Deci aproape s-a dublat.

În Deva, Hunedoara: 115 mii în 2019, 194 de mii în 2020.

În Ploieşti – 105.900 în 2019, în 2020 - 177 de mii. (...)

A crescut exponenţial, numărul de vânzări a scăzut brusc, practic nici statul nu a avut nimic de câştigat pentru că veniturile bugetului din care poţi să construieşti alte locuinţe, că asta e destinaţia preţului de vânzare, au scăzut vertiginos”, explică ministrul. 

Acesta a afirmat că autorităţile doresc modificarea reglementărilor legale privind calculul preţurilor pentru locuinţele ANL, în aşa fel încât acestea să se apropie de cele din urmă cu doi ani.

„S-a dat această ordonanţă de urgenţă, cei de la ANL lucrează la norme metodologice, dar important este că la sfârşitul acestei luni, iulie, când pe vechea reglementare trebuia dat ordinul de ministru de actualizare a preţului, nu vom mai avea creştere de preţ.

Noi, dacă nu interveneam, Guvernul cu această modificare, la sfârşitul acestei luni, pe vechea lege trebuia să creştem din nou preţul încă 10-20 la sută pentru că, din evaluare, acest lucru a ieşit. Am rezolvat această problemă”, mai afirmă Cseke Attila.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!