În premieră, pădurea amazoniană eliberează mai mult dioxid de carbon decât absoarbe

În premieră, pădurea amazoniană eliberează mai mult dioxid de carbon decât absoarbe

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă. Aceștia au confirmat că, pentru prima oară, pădurea amazoniană eliberează în prezent mai mult dioxid de carbon decât este capabilă să absoarbă.

Dacă până acum pădurea amazoniană reușea să ”înghită” destul dioxid de carbon, absorbind emisii care alimentează criza climatică, acum pădurea contribuie la accelerarea schimbărilor climatice, arată The Guardian.

Mare parte din emisii sunt rezultatul incendiilor, multe dintre acestea fiind declanșate intenționat, pentru a face loc terenurilor pentru agricultură sau creșterea animalelor. Însă, chiar și fără incendii, temperaturile mult crescute și seceta înseamnă că pădurea amazoniană a ajuns, de fapt, o sursă de CO2.

ADVERTISING

Citește și Algele roșii și bovinele – cum pot cele doua să reducă poluarea cu metan?

Copacii și plantele au absorbit în jur de un sfert din toate emisiile produse de combustibilii fosili începând cu 1960, pădurea amazoniană având un rol major în acest sens. Dar iată că lucrurile se schimbă și acesta ar trebui să fie cel mai puternic avertisment că reducerea emisiilor de la combustibili fosili este mai necesară ca niciodată, au transmis oamenii de știință, care au făcut studii în zonă în ultimii 9 ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Vezi și 38% din suprafaţa UE era acoperită cu păduri în 2020. Situația din România


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇