Suflantele de frunze: Sunt interzise pentru că sunt gălăgioase şi poluează, dar se folosesc intens în Bucureşti

Suflantele de frunze: Sunt interzise pentru că sunt gălăgioase şi poluează, dar  se folosesc intens în Bucureşti

Salariații de la Salubrizare din Sectorul 3 continuă să folosească suflantele pentru frunze, gălăgioase și poluante, în ciuda faptului că ele au fost deja interzise.

În mai multe zone din Sectorul 3, diminețile de vară și de toamnă încep cu bârâit de suflante pentru frunze.

După cum le spune și numele, acestea sunt dispozitive care produc un jet de aer folosit la împrăștierea acumulărilor de frunze, care să poate fi apoi mai ușor măturate.

Problema este că, odată cu frunzele, suflantele ridică și praful. Și sunt foarte gălăgioase, dar și poluante (din cauză că funcționează pe bază de carburant – n.red.).

ADVERTISING

De fapt, în Regulamentul de salubrizare al Municipiului București din 2015 se menționa că ar trebui interzisă, cel mai târziu până în 2018, folosirea suflantelor pe străzile principale din oraș, tocmai din cauză că ele ridică praful.

Cu toate acestea, astfel de dispozitive sunt încă folosite la curățenie. Spre exemplu, Direcția Generală de Salubritate din cadrul Primăriei Sectorului 3 susține că are 16 astfel de suflante, pe care salariații le folosesc.

În baza unui proiect inițiat de consilierul local Augustin Szocs (USR PLUS), Consiliul General a interzis, însă, folosirea acestor dispozitive, în sector.

ADVERTISING

În plus, prin aceeași hotărâre de Consiliul Local s-a limitat perioada din zi în care pot fi folosite, în preajma locuințelor, alte mașini gălăgioase de întreținere a spațiului verde. Spre exemplu, mașinile de tăiat iarba sau gardul viu mai pot fi folosite acum doar în intervalele 9.00 – 13.00 și 17.00 – 20.00.

Direcția de Salubritate s-a opus încă de la început acestui proiect, considerând că astfel de măsuri ”ar conduce fie la degradarea spațiilor verzi de pe raza Sectorului 3, fie la un impact bugetar crescut, ca urmare a unor noi necesități de resurse umane și materiale”.

Cu alte cuvinte, Direcția susține că acum reușește, cu 130 de salariați care muncesc 8 ore pe zi cu utilajele mecanizate, să întrețină spațiul verde.

ADVERTISING

Dacă timpul de lucru cu utilaje s-ar reduce cu 3 ore, însă, oamenii ar mai putea face doar 37,5% din lucrări. Iar pentru a acoperi și restul, ar fi nevoie de sume consistente pentru plata altor oameni și pentru cumpărarea de noi utilaje.

Până la urmă, însă, Consiliul Local – în care majoritatea e deținută de alianța USR PLUS – PNL - a adoptat proiectul de hotărâre inițiat de Augustin Szocs.

Iar potrivit respectivului proiect - care a devenit HCL 64/2021 - Direcția de Salubritate poate fi amendată de Poliția Locală a Sectorului 3 cu până la 500 de lei dacă mai folosește suflante de frunze.

Câteva zile a fost liniște. Apoi, cetățenii au început din nou să se plângă de zgomotul suflantelor.

Viceprimarul Lucian Judele (USR PLUS): E o perioadă de tranziție. Trebuie înlocuite

Potrivit viceprimarului USR PLUS al Sectorului 3, Lucian Judele, aceste dispozitive sunt folosite, într-adevăr, în continuare, deși acest lucru e interzis prin hotărâre de Consiliu Local.

”Într-adevăr, cetățenii au sesizat folosirea acestor dispozitive, deși ele au fost interzie. Și Poliția Locală a constatat acest lucru. S-au dat deja 3 avertismente scrise. Și altele verbale.

Este o perioadă de tranziție, în care aceste dispozitive încă se mai folosesc, până la momentul în care Direcția de Salubritate își va achiziționa aspiratoare pentru frunze, în loc de aceste aparate de suflat.

De asemenea – dată fiind perioada de caniculă – există posibilitatea ca și cu celelalte utilaje (care fac zgomot – n.red.) să se lucreze în timpul dimineții. Pentru că la orele prânzului este prea cald.

Dar și această perioadă este tot una de tranziție. Sunt convins că se va găsi modalitatea ca spațiul verde să fie îngrijit și fără a-i deranja pe cetățenii din sector”, a precizat pentru SpotMedia.ro Lucian Judele.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇