Crește obligatoriu vârsta de pensionare în România? Una spune Orban, Turcan dezminte

Crește obligatoriu vârsta de pensionare în România? Una spune Orban, Turcan dezminte

Crește obligatoriu vârsta de pensionare în România? Liderul PNL, Ludovic Orban, a cam agitat ieri spiritele cu declarațiile sale, dar acum ministrul Muncii, Raluca Turcan, pune capăt dezbaterilor.

Ea dă asigurări că ”nu vorbim de creșterea obligatorie a vârstei de pensionare”.

”Într-o dezbatere de reformă, evident că discuțiile sunt diverse, însă pe fond, noi cu Uniunea Europeană avem obligația să comunicăm foarte clar și foarte asumat. Am stabilit reperele care vor sta la baza noii Legi a pensiilor și în aceste repere nu vorbim de creșterea obligatorie a vârstei de pensionare, vorbim de stimularea rămânerii în activitatea profesională, opțional”, a declarat ministrul, joi, la Europa FM.

ADVERTISING

De asemenea, Turcan a mai spus că ”nu discutăm despre creșterea stagiului minim de cotizare pentru a avea acces la sistemul de pensie”.

”Iată, așadar, două mari dezinformări care s-au rostogolit în spațiul public. (…) Noi știm exact ce vrem să facem pe partea de reformă și lucrul acesta va fi întărit inclusiv prin parteneriatul cu o instituție financiară, care să confirme și să coreleze legea noastră în contextul legislației europene”, a adăugat ea.

Ce spunea Orban ieri

Problema este că dezinformările rostogolite în spațiul public evocate de ministrul Muncii vin chiar de la liderul partidului din care face parte - PNL.

ADVERTISING

Ludovic Orban spunea chiar ieri, contrazicând-o, că au fost discuții despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte.

De discutat, evident că s-a discutat acest subiect și nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie. Noi oricum avem în programul de guvernare reforma sistemului de pensii. Obiectivele principale sunt asigurarea sustenabilității sistemului de pensii, asigurarea unui mecanism de creștere a pensiilor, pe baza unor realități economice.

ADVERTISING

Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii. Când vor fi luate decizii, ele vor fi prezentate public”, a spus Orban, citat de Digi24.

Întrebat dacă românii se pot aștepta la creșterea vârstei de pensionare până în 2024, Orban a spus: „Nu vă dau răspunsul la această întrebare până nu se ia o decizie legată de acest subiect”.

Vezi și Guvernul vrea să schimbe formula de calcul a pensiilor. Majorări punctuale vor mai fi doar la pensia minimă


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇