Câți bani va primi fiecare județ, comună și oraș prin programul ”Anghel Saligny”

Câți bani va primi fiecare județ, comună și oraș prin programul ”Anghel Saligny”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alocări de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, de 4 milioane pentru fiecare comună şi de 7 milioane de lei pentru fiecare oraş sunt prevăzute prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reşedinţă de judeţ – 43 de milioane de lei.

Fiecare sector din Bucureşti poate accesa fonduri în valoare totală de 35 milioane lei pentru proiecte, conform unui proiect de ordin al ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, pus în consultare publică.

“Pentru a evita creşterea disparităţilor şi pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţarea minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice.

ADVERTISING

Totodată, localităţile care accesează împreună fondurile disponibile prin acest program, prin Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară, vor putea beneficia de o finanţare sporită cu 10%”, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Ce lucrări vor fi finanțate

Potrivit indicatorilor minimali, prin Program vor fi finanţate 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.

ADVERTISING

Ministrul a specificat că îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare, a calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare la nivel local vor fi parte a obiectivelor proiectelor locale.

Odată aprobat proiectul de ordin, care prevede normele metodologice, ministerul pune la dispoziţia beneficiarilor platforma digitală investitii.mdlpa.ro.

Astfel, derularea programului va fi total transparentă, întrucât UAT-urile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti îşi vor putea crea conturi individuale pe platforma digitală prin care vor fi gestionate proiectele finanţate prin Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny” – a adăugat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

ADVERTISING

Contractele vor fi monitorizate permanent

Contractele de finanţare multianuale încheiate au o durată de maximum 5 ani bugetari, fără a depăşi data de 31 decembrie 2028, şi se încheie în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare.

Execuţia contractelor va fi permanent monitorizată pentru a evita deturnările de fonduri. Va fi organizată o structură specială în cadrul MDLPA, care va asigura monitorizarea proiectelor.

Pentru evitarea situaţiilor în care lucrările recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea reţelei de apă şi canalizare, se vor finanţa proiecte de modernizări de drumuri doar acolo unde există deja reţea de apă şi canalizare.

Proiectul de ordin pentru aprobarea normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor ordonanţei de urgenţă a guvernului pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny" poate fi consultat AICI.

OUG pentru ”Anghel Saligny” a fost adoptată de Guvern în 3 septembrie, într-o ședință în care acesta a fost unicul punct de pe ordinea de zi.

Programul Anghel Saligny – PNDL 3 a stat la baza crizei guvernamentale actuale, care a dus la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvrnului Cîţu şi la retragerea miniştrilor USR PLUS din Guvern.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇