Avocatul Poporului nu va sesiza CCR în legătură cu proiectul ”Anghel Saligny”

Avocatul Poporului nu va sesiza CCR în legătură cu proiectul ”Anghel Saligny”

Avocatul Poporului va sesiza Curtea Constituțională cu privire la ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

Instituția spune că proiectul a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere, astfel că rezolvarea problemei revine Parlamentului.

„Având în vedere că proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvemului a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere şi se află în prezent în procedură parlamentară, legiuitorul urmează a identifica, în cadrul dezbaterilor parlamentare, soluţia optimă menită să asigure echilibrul între oportunitatea şi urgenţa reglementării prin ordonanţă de urgenţă a aspectelor referitoare la cadrul legal pentru promovarea obiectivelor de investiţii, prin Programul naţional de investiţii "Anghel Saligny".

ADVERTISING

Prin urmare, rezolvarea problemei sesizate revine Parlamentului, care, după cum am mai precizat, potrivit art. 115 alin. (7) din Constituţie, are competenţa de a aproba sau respinge printr-o lege, ordonanţele cu care a fost sesizat”, se arată într-o notă oficială transmisă de Avocatului Poporului, potrivit Realitatea.net.

Amintim că Expert Forum a solicitat Avocatului Poporului, alături de alte 17 organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice, să sesizeze CCR cu privire la OUG pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.

ADVERTISING

ONG-rile semnatare ale scrisorii adresate Avocatului Poporului consideră că în elaborarea actului normativ nu au fost respectate normele constituţionale, iar aprobarea acestuia este un demers care „serveşte mai degrabă intereselor politice”.

Chiar dacă înţeleg şi susţin necesitatea dezvoltării comunităţilor locale, organizaţiile cred că modalitatea de legiferare aleasă de Guvern este „abuzivă şi necorespunzătoare”.

OUG pentru ”Anghel Saligny” a fost adoptată de Guvern în 3 septembrie, într-o ședință în care acesta a fost unicul punct de pe ordinea de zi.

ADVERTISING

Programul Anghel Saligny – PNDL 3 a stat la baza crizei guvernamentale actuale, care a dus la depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvrnului Cîţu şi la retragerea miniştrilor USR PLUS din Guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇