Cei 4 grei au ieşit de la negocierile pentru Guvern ca să anunţe ce urmează: Toate soluțiile rămân pe masă!

Cei 4 grei au ieşit de la negocierile pentru Guvern ca să anunţe ce urmează: Toate soluțiile rămân pe masă!

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reunit din nou joi, după două zile marcate de faptul ca Ludovic Orban s-a autopropus premier, în locul lui Florin Cîțu.

După o oră jumatate de discuții, Ludovic Orban (PNL), Dan Barna (USR), Dragoș Tudorache (PLUS) și Kelemen Hunor (UDMR) au spun că au ”decis să continue discuțiile”.

”Evident fiecare formațiune a avut o consultare în forurile statutare și am decis să continuăm discutiile pentru formarea unei majorități parlamentare”, a spus Orban, care a vorbit primul.

Detalii mai practice a dat Dan Barna, care a anunțat că de la ora 17:00 echipele desemnate de fiecare formațiune vor continua munca la programul de guvernare, în timp ce negocierile pe funcții vor continua vineri.

ADVERTISING

”În întâlnirea de astăzi fiecare dintre părți și-a stabilit o anumită flexibilitate”, a spus Dan Barna.

Liderul UDMR a spus că toate propunerile sunt la acest moment pe masă.

”Singura soluție bună pentru România e această majoritate formată cu PNL, USR-PLUS, UDMR. Toate soluțiile rămân pe masă și sunt convins că până la sfârșitul anului vom avea un guvern funcțional”, a subliniat Kelemen Hunor.

Întrebat dacă a fost stabilit vreun termen limită, Orban a precizat că nu: ”Am stabilit să reluăm discuțiile. Vom comunica împreună rezultatul și evoluția discuțiilor pe măsură ce se ajunge la înțelegeri pe diferite teme”.

ADVERTISING

Orban a precizat că a văzut mai multă deschidere la potențialii săi parteneri astăzi.

Orban, de la demisia de la Guvern, la atopropunerea ca premier

Ludovic Orban s-a autopropus ca premier al viitorului guvern marți. Deși inițial propunerea a stârnit agitație și nemulțumiri chiar și în PNL, Orban i-a convins miercuri seară pe liberali să-i susțină planul. Astfel, PNL a mers la masa negocierilor de azi cu două variante despre care înțelegem acum că rămân încă pe masă.

ADVERTISING

În prima, rămâne Florin Cîțu premier, în timp ce Ludovic Orban preia șefia Camerei Deputaților. În a doua, Ludovic Orban ar fi premier, Dan Barna ar conduce Camera și Senatul i-ar reveni lui Florin Cîțu, pentru că a cedat conducerea Guvernului.

Cei de la USR-PLUS au anunțat miercuri că exclud ca Orban să ajungă iar în fruntea Guvernului, de unde a plecat a doua zi după alegeri, motivând că astfel arată că nu se cramponează de funcție și lasă cale liberă negocierilor.

Ei sunt de acord cu varianta Florin Cîțu premier, însă exclud ca în acest scenariu Orban să preia șefia Camerei. Singura variantă în care acest lucru ar fi posibil e dacă Dacian Cioloș ar fi premier.

Cât despre UDMR, Kelemen Hunor spune că e absolut în regulă ca PNL să dea premierul, orice nume ar avea el, având în vedere că liberalii au avut cel mai mare scor la alegeri.

Ce nu acceptă UDMR e ca PNL să primească și conducerea vreunei camere în Parlament, considerând că Senatul și Camera trebuie împărțite între celelalte forțe politice.

Astfel, situația a devenit mult mai complicată față de acum 6 zile, când liderii celor 3 forțe politice s-au pus pentru prima oară la masa negocierilor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇