Orban spune că PNL a decis "flexibilizarea" mandatului de negociere, dar variantele sunt cu ”subsemnatul” prim-ministru sau tot cu el șef la Camera Deputaților (Video)

Orban spune că PNL a decis "flexibilizarea" mandatului de negociere, dar variantele sunt cu ”subsemnatul” prim-ministru sau tot cu el șef la Camera Deputaților (Video)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Biroul Politic Naţional al liberalilor a decis „flexibilizarea” mandatului de negociere cu USR-PLUS, UDMR şi minorităţile naţionale în vederea formării unei coaliţii, arătând că presupune două variante, respectiv Florin Cîţu propunere de premier, Ludovic Orban – candidat la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Ludovic Orban – propunere de premier, Florin Cîţu – candidat la funcţia de preşedinte al Senatului.

„Constatând că mandatul iniţial prin care PNL a decis să desemneze ca şi candidat la prim-ministru pe Florin Cîţu şi de candidat la Camera Deputaţilor pe subsemnatul, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor a generat probleme în discuţii, am luat decizia de a flexibiliza mandatul ţinând cont de solicitările partenerilor noştri, care au solicitat în mod expres, indiferent de formula pe care au propus-o, Camera Deputaţilor”, a spus Orban, la sediul PNL.

ADVERTISING

Orban a ieșit singur la declarații, în fața ușilor închise ale sediului PNL:

Declarație de presă susținută de Ludovic Orban, Preşedintele Partidului Naţional Liberal.

Declarație de presă susținută de Ludovic Orban, Preşedintele Partidului Naţional Liberal.

Posted by Ludovic Orban on Wednesday, December 16, 2020

El a arătat că PNL, având o pondere de aproximativ 55% în cadrul majorităţii parlamentare, consideră legitim să desemneze candidatul la funcţia de prim-ministru şi la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere.

"Mandatul nostru presupune două posibile variante: rămâne în picioare prima variantă cu Florin Cîţu candidat la funcţia de premier şi cu subsemnatul candidat la preşedinţia Camerei Deputaţilor, în cazul în care nu se acceptă această variantă, ţinând cont de punctele de vedere exprimate de partenerii noştri de negocieri, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi, de asemenea, să nominalizeze un candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului. În această situaţie candidatul la funcţia de prim-ministru este desemnat preşedintele PNL, adică subsemnatul, Ludovic Orban, şi candidatul la funcţia de preşedinte al Senatului domnul senator Florin Cîţu", a spus Orban.

ADVERTISING

El a arătat că în şedinţa Biroului Politic Naţional i-a informat pe liberali cu privire la evoluţia discuţiilor cu posibilii parteneri pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

Preşedintele PNL a arătat că, în urma dezbaterii şi analizei, s-a decis continuarea negocierilor cu USR PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii.

"Obiectivul nostru este acela de a transpune într-o guvernare eficientă toate obiectivele din Planul de dezvoltare cu care PNL s-a prezentat în faţa românilor, cu obiectivul asumat de a asigura o dezvoltare economică fără precedent şi un salt în calitatea vieţii şi în veniturile românilor", a spus Orban.

ADVERTISING

El a mai arătat că în cadrul mandatului de negociere s-a stabilit că trebuie respectate principiile democratice şi trebuie să existe o pondere care să fie direct proporţională cu voturile primite de formaţiunile politice care participă la formarea coaliţiei.

"Fiecare partid, pe baza criteriilor de integritate, de profesionalism are dreptul deplin de a-şi desemna candidaţii pentru poziţiile pe care urmează să le ocupe. Nicio formaţiune politică nu poate să desemneze un candidat al altui partid pentru o poziţie care aparţine partidului respectiv. Ca atare, PNL a demonstrat capacitatea de a guverna România.

PNL are deplina legitimitate de a-şi desemna proprii reprezentanţi pentru funcţiile de demnitate publică pe care urmează să le ocupe în cadrul coaliţiei de guvernare", a adăugat Ludovic Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇