3 întrebări despre dietă pe care trebuie să ți le pui ca să mănânci sănătos

3 întrebări despre dietă pe care trebuie să ți le pui ca să mănânci sănătos

Dietele restrictive care impun necesarul de calorii la limita necesarului energetic al unei persoane sau chiar sub acest nivel nu sunt sustenabile, spun nutriționiștii. Dar cum putem face deosebirea între o dietă strictă și anumite restricții necesare pentru a trăi mai bine și, desigur, mai mult?

Dacă o dietă impune un consum insuficient de calorii, care reduce mult limita macronutrienților sau elimină anumite grupe alimentare, riscăm să producem nu doar un dezechilibru biologic, ci și relații toxice cu mâncarea și cu organismul, consideră nutriționista americană Jennifer Rollin, fondatoarea centrului de tratament The Eating Disorder Center din Rockville, Maryland (SUA).

Totuși, cum ne putem da seama când o dietă este restrictivă și când știm că facem alegeri pentru sănătate și longevitate? Ne putem ghida după câteva reguli de bază, spun experții citați de CNN.

ADVERTISING

Dacă descoperi că îți bazezi alegerile alimentare pe obiectivul de a slăbi sau dacă dieta exclude grupe alimentare întregi, sunt mari șanse să ai o dietă restrictivă, spune nutriționista Natalie Mokari.

În alte situații care nu sunt la fel de clare, trebuie să-ți pui trei întrebări despre dieta ta pentru a afla dacă mănânci sănătos.

Cât de des te gândești la mâncare?

Un mod de a-ți evalua dieta este să analizezi cât de mult te gândești la mâncare. Cu un stil de viață sănătos, poți consuma fără probleme hrana de care are nevoie corpul. Dar când au o dietă cu restricții, oamenii tind să devină preocupați, chiar obsedați, de ceea ce mănâncă și de ceea ce vor mânca și se simt vinovați după ce mănâncă, subliniază Mokari.

Restricțiile pot face reuniunile sociale mai puțin distractive și mesele mai puțin satisfăcătoare, iar să afli cum să mănânci poate deveni un fel de slujbă cu normă întreagă, atât de complicat e. "Începe să devină un obicei sâcâitor, care consumă mult timp și energie zi de zi și inhibă plăcerea. Poate genera comportamente obsesive… Mâncarea nu trebuie gândită așa", explică ea.

ADVERTISING

Cât de rigid(ă) ești?

Un alt indicator bun pentru a te asigura că mănânci sănătos este să-ți verifici flexibilitatea în alegerile culinare, spune Rollin. "Este o diferență între o preferință pentru a mânca într-un fel anume și un set de reguli rigide care trebuie urmate", menționează ea, adăugând că asumarea acestor limite provoacă deseori vină și rușine.

Desigur, sunt anumite afecțiuni în care un anumit aliment trebuie eliminat în totalitate, dar în rest ne putem permite fără probleme o viziune echilibrată asupra alimentației, adaugă ea. De exemplu, dacă încerci să mănânci mai puțină brânză - îți spui că nu vei mai mânca brânză niciodată sau te gândești că o poți combina cu alte produse ca să consumi mai puțină?

"În loc să te gândești la ce să renunți complet, uită-te la ceea ce poți adăuga. Poți să iei doar un pic?", este recomandarea nutriționistei.

ADVERTISING

Mokari le recomandă mereu clienților săi regula 80/20, adică: 80% din timp să se concentreze pe a mânca toate alimentele necesare într-o anumită dietă sau impuse de probleme de sănătate, iar 20% din timp să mănânce mai liber, fără constrângeri.

Această abordare nu numai că ne permite să ne bucurăm mai mult de mâncare, dar ne ajută și să evadăm dintr-o gândire restrictivă. "Dacă pui toate aceste reguli în dreptul anumitor alimente, te vei simți avid după acea mâncare", explică ea.

Dacă simți că nu te poți controla în privința anumitor alimente, acesta poate fi un semn că ai o dietă prea strictă, iar restricțiile pot avea efecte la nivel fizic sau mental, subliniază Rollin.

Dorința de a mânca alimente care nu sunt întotdeauna disponibile ține de evoluție. Corpul uman se pregătește pentru perioadele de foame prin a consuma cât mai mult posibil atunci când întâlnim următoarea noastră sursă de hrană, explică experta.

Cum scapi de restricții?

Dacă vrei să mănânci sănătos, dar să eviți restricțiile, cele două experte americane recomandă consultarea unui medic sau nutriționist. Sunt oameni care propovăduiesc diverse formule-minune și "diete sănătoase", însă numai un medic poate emite opinii întemeiate despre ceea ce este potrivit pentru cineva care își dorește să mănânce sănătos.

Mokari merge puțin mai departe și recomandă chiar un medic neutru în privința greutății sau care are o abordare de tip "sănătate la orice greutate". Acești doctori privesc sănătatea în ansamblu și nu se concentrează pe mărime sau pe indicele de masă corporală pentru a determina cât de sănătoasă este persoană.

Iar dacă urmezi o dietă restrictivă în care ți-e greu să renunți să mânânci un aliment care nu este permis, soluția ar putea fi să-l mănânci, pur și simplu, spune Rollin. Când ceva e limitat, apare tendința de a consuma mai mult. "La începutul pandemiei, când hârtia igienică era limitată, ce a făcut toată lumea? A dat buzna și și-a cumpărat hârtie igienică, corect?", este exemplul ei.

Cu toate acestea, există afecțiuni de sănătate, cum ar fi alergiile, în care alimentele trebuie eliminate complet. În aceste cazuri asigurați-vă că urmați sfatul medicului dumneavoastră, recomandă Rollin.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇