România importă masiv alimente pentru că producţia internă nu face faţă consumului.
O analiză a Institutului Național de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022) arată că ţara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă și carne de ovine/caprine.
Analiza preluată de Economica.net dezvăluie cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru fiecare produs din frigider:
1.Legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe şi pepeni - producţia internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, față de 88% în 2015.
Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase - 55,9% (față de 68,5% cu an în urmă)
Alte legume:
- roşii - 61,6% (față de 71,4% în 2021)
- varză - 72,6%
- ceapă - 75,8%
- cartofi - 56%
2. Fructe și preparate din fructe - 64,4%
Din care:
- pepeni - 83,6%
- mere - 78,6% (față de 84,4% cu un an în urmă)
- struguri - 90,5%
- prune - 95,5%
- cireșe și vișine - 89,2%
- piersici și nectarine - 17,1%.
3. Carne - 71%
Din care stăm foarte bine la cea de ovine și caprine - 124%
În rest la carnea de porc producţia internă acoperă sub 50% din consum, dar la carnea de pasăre am ajuns la un grad de autosuficiență de 96,2%. Şi la carnea de vită stăm binişor, cu consum asigurat intern în proporţie de 88,2%.
4. Ouă - aici avem puţin excedent - 103,8%