Ce mâncăm? În țară se produce suficient doar la două categorii: ouăle și carnea de oaie. În rest, importăm masiv alimente

Ce mâncăm? În țară se produce suficient doar la două categorii: ouăle și carnea de oaie. În rest, importăm masiv alimente

România importă masiv alimente pentru că producţia internă nu face faţă consumului.

O analiză a Institutului Național de Statistică (unde s-au luat în calcul datele din 2022) arată că ţara noastră a produs suficient cât să asigure în întregime consumul intern doar pentru două categorii de produse alimentare: ouă și carne de ovine/caprine.

Analiza preluată de Economica.net dezvăluie cum stăm procentual cu asigurarea consumului pentru fiecare produs din frigider:

1.Legume şi produse din legume (în echivalent legume proaspete), leguminoase boabe şi pepeni - producţia internă acoperea doar 70,1% din consum în 2022, față de 88% în 2015.

ADVERTISING

Cel mai rău stăm aici la rădăcinoase - 55,9% (față de 68,5% cu an în urmă)

Alte legume:

  • roşii - 61,6% (față de 71,4% în 2021)
  • varză - 72,6%
  • ceapă - 75,8%
  • cartofi - 56%

2. Fructe și preparate din fructe - 64,4%

Din care:

  • pepeni - 83,6%
  • mere - 78,6% (față de 84,4% cu un an în urmă)
  • struguri - 90,5%
  • prune - 95,5%
  • cireșe și vișine - 89,2%
  • piersici și nectarine - 17,1%.

3. Carne - 71%

Din care stăm foarte bine la cea de ovine și caprine - 124%

În rest la carnea de porc producţia internă acoperă sub 50% din consum, dar la carnea de pasăre am ajuns la un grad de autosuficiență de 96,2%. Şi la carnea de vită stăm binişor, cu consum asigurat intern în proporţie de 88,2%.

ADVERTISING

4. Ouă - aici avem puţin excedent - 103,8%


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇