Dorința ucrainenilor de a adera la UE și NATO e la cote istorice. În Rusia, popularitatea lui Putin se prăbușește

Dorința ucrainenilor de a adera la UE și NATO e la cote istorice. În Rusia, popularitatea lui Putin se prăbușește

Dorința ucrainenilor de a adera la UE și NATO e la cote istorice, potrivit datelor relevate de un sondaj realizat de grupul Rating pe 1 martie.

86% dintre ucrainenii care au răspuns vor aderarea la UE și 76% vor ca țara lor să fie membră NATO.

”Comparativ cu datele de dinainte de război, cifrele au crescut cu peste 20%”, spun sociologii Rating, care adaugă că dorința este comună la toate categoriile de vârstă, potrivit Interfax Ucraina.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 7-a zi de război în Ucraina

61% cred chiar că Ucraina va deveni membru UE în 1-2 ani și doar 13% cred că va dura 5 ani și 6% chiar și mai mult, în timp ce 17% au răspuns că le este greu să estimeze.

ADVERTISING

Doar 4% nu cred că Ucraina va adera la UE. În noiembrie 2021, 26% credeau acest lucru.

Sondajul a fost realizat pe 1 octombrie, prin metoda CATI, pe un eșantion de 1.200 de persoane de peste 18 ani, din toate regiunile Ucrainei. Marja de eroare este între 0,95 și 2,8%.

În același timp, popularitatea lui Putin se prăbușește în Rusia. Dacă în 2014, când a anexat Crimeea, cotă lui de încredere a crescut la 82%, de la 69%, cât era înainte de asalt, acum lucrurile sunt foarte diferite.

Un sondaj realizat de Levada Center între 27 ianuarie și 2 februarie îl cota pe Putin la o încredere de 69%. Acum mii de soldați ruși au murit în Ucraina, iar cetățenii încep să resimtă puternic sancțiunile fără precedent ale Occidentului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Analiștii consultați de CNBC estimează că, de la începutul războiului, tot mai mulți ruși și-au pierdut încrederea în luciditatea lui Putin de a-i conduce.

Iată și relatările, minut cu minut, din celelalte zile de lupte și bombardamente, după ce Putin a lansat invazia totală:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇