Elveția cea neutră vrea să cumpere zeci de avioane de luptă F-35

Elveția cea neutră vrea să cumpere zeci de avioane de luptă F-35

Elveția cea neutră a ales avioanele americane F-35 pentru următoarea sa generație de aeronave de luptă, a anunțat guvernul.

Anunțul a stârnit critici din partea Opoziției, care ar fi preferat ceva european, scrie CNN.

Aceste avioane au fost proiectate și construite de o echipă de specialiști din industria aerospațială, condusă de Lockheed Martin.

Cu acest acord de 5,5 miliarde de dolari, Elveția devine a 15-a națiune care aderă la cel mai mare proiect de arme din lume - o ”familie” de avioane interconectate, care sunt folosite de Statele Unite și aliații și partenerii săi.

ADVERTISING

Totodată, a fost încheiat și un acord de 2,1 miliarde de dolari pentru a cumpăra sistemul de rachete sol-aer Patriot de la grupul american Raytheon. Astfel, europenii pierd ambele acorduri.

Contractul pentru F-35 s-a lovit de mai multe depășiri bugetare, întârzieri și retrageri tehnice, dar crește impulsul exporturilor.

Criticii spun că proiectul, evaluat la trilioane de dolari pe termen lung, a crescut costurile, însă nu reușește să îndeplinească obiectivele privind capacitatea.

De cealaltă parte, guvernul a precizat că Elveția a decis să cumpere aceste avioane după o evaluare care s-a bazat pe costuri reduse.

ADVERTISING

Aeronavele americane au fost alese în detrimentul altora din Germania, Spania sau Italia.

Critici

Acordul a fost însă intens criticat de militanții anti-arme și partidele de stânga. Opozanții vor acum să facă referendum pe această temă.

Ar fi al treilea vot elvețian privind cumpărarea avioanelor de luptă.

În urmă cu 7 ani, cetățenii au respins achiziția avioanelor Gripen de la Suabia (Suedia), în timp ce finanțarea de 6 miliarde de franci elvețieni (6,5 miliarde de dolari), care a dus la decizia de cumpărare a F-35As, abia a fost aprobată anul trecut.

ADVERTISING

În opinia lor, Elveția nu are nevoie de avioane de război de ultimă generație pentru a-și apăra teritoriul alpin, pe care un avion supersonic îl poate traversa în 10 minute.

"Decizia este pur și simplu de neînțeles. Nu este vorba doar de cumpărarea lor, ci de întreținerea și costurile de funcționare. Ar trebui să căutăm o soluție europeană… nu vrem să fim dependenți de Statele Unite", a comentat Priska Seiler Graf, parlamentar de stânga.

Guvernul a ales sistemul de rachete Patriot în detrimentul grupului franco-italian Eurosam.

Cum răspunde Guvernul

La rândul său, ministrul Apărării, Viola Amherd, a punctat că modelele F-35A au fost alese după ce au fost cele mai impresionante din punct de vedere al performanței, dar și în ce privește raportul calitate-preț.

Acum, parlamentul elvețian trebuie să aprobe finanțarea achiziției, dezbaterea fiind programată la începutul anului viitor.

Parlamentarii pot să dezbată costurile și termenii contractului, dar nu se pot atinge de modelul avionului.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇