BOR face pelerinajul de Sf. Dumitru, chiar dacă rata de infectare în București e mai mare de 3 la mie. Firea a semnat deja un protocol cu Patriarhia

BOR face pelerinajul de Sf. Dumitru, chiar dacă rata de infectare în București e mai mare de 3 la mie. Firea a semnat deja un protocol cu Patriarhia
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pelerinajul de Sfântul Dumitru va avea loc în Capitală, chiar dacă rata de infectare cu coronavirus a trecut de 3 la mie, iar Bucureştiul înregistrează un nou record de cazuri.

Deşi nu ar mai trebui să fie în funcţie pentru că a trecut o lună de la alegerile unde a pierdut postul de edil, Gabriela Firea a aprobat, joi, protocolul cu Patriarhia Română pentru organizarea acestuia. Apoi, după ce a început să fie criticată pentru decizie, a emis un comunicat de presă în care a spus că doar s-a supus voinței altor instituții, nefiind ea cea care a hotărât.

Evenimentul religios va dura 3 zile, în perioada 25-27 octombrie, în zona Patriarhiei.

ADVERTISING

”La activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”, se arată în protocolul încheiat de PMB cu Patriarhia Română și citat de Mediafax.

Pelerinii vor trebui să respecte distanța de 1,5 m când stau la rând. În plus, se vor amplasa afișe care îi vor îndemna să mențină distanțarea pentru a evita infectarea cu noul coronavirus.

În ce privește numărul de participanți, protocolul stipulează: ”circa 500 de persoane la un moment dat”.

Ce spunea reprezentantul Patriarhiei

Miercuri, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a dezvăluit că demersurile oficiale pentru organizarea pelerinajului sunt ”avansate”.

Totuși, el spunea că la pelerinaj ar urma să fie permis accesul și credicioșilor din Ilfov, nu numai din București.

ADVERTISING

Cred că rămânând în limitele foarte solide ale rațiunii, ale conștientizării situației realmete foarte dificile cu care ne confruntăm, considerăm că un eveniment atât de important precum pelerinajul din luna octombrie la Sfântul Dimitrie Cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, poate fi organizat. Și din acest sens, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureștilor au făcut demersuri oficiale pentru aducerea la cunoștință a autorităților îngrijorate firește de orice manifestare publică, a condițiilor pe care noi înșine le-am gândit, condiții limitative, condiții restrictive, condiții de maximă precauție de ordine și protecție față de credincioșii care vor veni, în așa fel încât să putem obține aprobarea necesară organizării unui pelerinaj, nu ca în alți ani, ci a unui pelerinaj cu un număr mai restrâns de credincioși. Așa cum știm, nu se vine din afara Bucureștiului și a zonei Ilfov.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, la Antena 3
ADVERTISING

Arafat, despre pelerinajul de Sf. Dumitru din Capitală: Nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni nu cred că e dorit

E ”diferit” față de cel de la Iași

Bănescu argumentează că acest pelerinaj este diferit de cel de la Iași, organizat anual tot în octombrie de Sfânta Parascheva.

De exemplu, numărul pelerinilor care participă anual la sărbătoarea din 27 octombrie e considerabil mai mic, iar prin comparație cu pelerinajul de la Iași, acest număr este în general de trei ori mai redus.

De asemenea, cei mai mulți credincioși, în majoritatea lor copleșitoare, vin individual, nu vin în grupuri organizate, iar pelerinii care veneau din provincie oricum veneau cu automobilul. Nu este cazul anul acesta. Este un pelerinaj gândit și adecvat la condițiile actuale.

Vasile Bănescu

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, un comunicat oficial ar urma să fie remis presei astăzi.

Reacţie dură de la BOR după ce Orban a anunţat că nu se ţine nici pelerinajul de Sf.Dumitru: Autarhism decizional și solipsism moral

Ce spunea Orban acum o săptămână

Amintim că, la jumătatea lunii octombrie, premierul Ludovic Orban a anunțat că pelerinajul de Sfântul Dumitru nu va putea fi organizat în acest an pe 26-27 octombrie.

Prim-ministrul sublinia că astfel de evenimente reprezintă un pericol de la început până la sfârșit.

Sunt un om credincios, care respectă Biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele Bisericii, bisericilor în general. Dar pe de altă parte riscul e foarte mare (...) Să ne gândim. Foarte mulți dintre credincioșii care participă la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă și sunt expuși la riscuri foarte mari. Ştiţi cum funcționează.

Parohiile organizează plecările cu autocarul, cu microbuzul, în niște condiții pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. E foarte greu de asigurat condițiile de distanțare, de protejare a sănătății persoanelor

Ludovic Orban, în data de 12 octombrie

Haosul de la Iași

La începutul lunii octombrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit că este permisă organizarea de manifestări religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.

Această decizie a fost luată spre nemulțumirea credincioșilor care voiau să ajungă la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași.

În ciuda restricțiilor, au ajuns la racla cu moaște și credincioși care nu aveau domiciliul în Iași.

Deși în primele zile de pelerinaj jandarmii au verificat buletinele credincioșilor, după slujba liturgică din 14 octombrie, pelerini veniţi din alte oraşe sau zone ale ţării au fost lăsați să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Decizia a fost luată pentru că pelerinii care nu au fost lăsați să intre inițial au protestat chiar în faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În acest caz au fost depuse peste 20 de sesizări la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Citește mai multe detalii despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇