Reacţie dură de la BOR după ce Orban a anunţat că nu se ţine nici pelerinajul de Sf.Dumitru: Autarhism decizional și solipsism moral

Reacţie dură de la BOR după ce Orban a anunţat că nu se ţine nici pelerinajul de Sf.Dumitru: Autarhism decizional și solipsism moral

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”, este o frază prin care Patriarhia Română îşi arată nemulţumirea faţă de decizia autorităţilor de a anula pelerinajul de Sfântul Dimitrie din Capitală.

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare.

ADVERTISING

Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată.

Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.

ADVERTISING

Conform acestora, „aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, menționează că pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări.

ADVERTISING

Orban anunță că și pelerinajul de Sf. Dumitru va fi interzis

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, nu va avea loc, pentru că riscul de infectare cu Covid-19 este foarte mare, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a stabilit, săptămâna trecută, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă. Această decizie a fost luată spre nemulțumirea credincioșilor care voiau să ajungă la moaștele Sfintei Parascheva, la Iași.

Iată mai multe informații despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇