Patriarhul Daniel spune că interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în Iaşi e o măsură discriminatorie

Patriarhul Daniel spune că interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în Iaşi e o măsură discriminatorie

Patriarhul Daniel susţine că interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

„Patriarhia Română îşi exprimă deplina solidaritate cu toţi credincioşii ortodocşi care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum şi cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iaşi”, se arată în mesajul transmis presei vineri seară.

ADVERTISING

„Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, afirmă patriarhul Daniel.

În mesaj se mai arată că Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit „intens şi foarte temeinic” pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ţinând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare.

ADVERTISING

„Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autorităţile locale erau o garanţie că pelerinajul de la Iaşi sau apropiatul pelerinaj de la Bucureşti, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”, afirmă patriarhul.

ADVERTISING

Măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare, a mai transmis patriarhul, „trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu. Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măştii şi la păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane se impun atât în spaţiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial”.

„Ne exprimăm speranţa că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iaşi, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toţi pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, a conchis Patriarhul Daniel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇