Învățăm în continuare de la natură. Acum tragem cu ochiul la gorile, pentru crearea de noi medicamente. Ce-au descoperit cercetătorii

Învățăm în continuare de la natură. Acum tragem cu ochiul la gorile, pentru crearea de noi medicamente. Ce-au descoperit cercetătorii

Gorilele vestice de câmpie care își administrează singure tratamente pentru a se vindeca sunt în vizorul oamenilor de știință în această perioadă, care urmăresc să capete noi cunoștințe care să ducă la crearea de noi medicamente.

Cercetătorii din Gabon, Africa, au analizat plante tropicale consumate de gorile - și folosite chiar de vindecătorii locali - identificând patru cu efecte medicinale.

Studiile de laborator au certificat faptul că plantele erau bogate în antioxidanți și antimicrobieni, informează BBC.

ADVERTISING

Botaniștii au înregistrat plantele consumate de gorilele din Parcul Național Moukalaba-Doudou din Gabon. Ei au selectat patru arbori care ar putea fi benefici, pe baza comportamentului animalelor: arborele kapok (Ceiba pentandra), dudul galben gigant (Myrianthus arboreus), tecul african (Milicia excelsa) și smochinii (Ficus).

Interesant este că și vindecătorii locali le folosesc. De pildă, scoarța copacilor este utilizată în medicina tradițională pentru a trata orice, de la afecțiuni stomacale până la infertilitate. Iar analizele au arătat că aceasta conținea substanțe chimice cu efecte medicinale.

ADVERTISING

Toate cele patru plante au prezentat activitate antibacteriană împotriva a cel puțin o tulpină multirezistentă a virusului E.coli, se arată într-un raport publicat de jurnalul PLOS ONE.

Arborele kapok, în special, a arătat o ”activitate remarcabilă” împotriva tuturor tulpinilor testate, spun oamenii de știință.

”Acest lucru sugerează că gorilele au evoluat pentru a mânca plante care le ajută și scoate în evidență lacunele uriașe în cunoștințele noastre despre pădurile tropicale din Africa Centrală”, a declarat dr. Joanna Setchell, antropolog la Universitatea din Durham, Marea Britanie, implicată în studiu.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇