Gorilele care se bat cu pumnii peste piept nu ”se dau mari”. De fapt, gestul lor e cât se poate de onest

Gorilele care se bat cu pumnii peste piept nu ”se dau mari”. De fapt, gestul lor e cât se poate de onest

Am putea crede – și, de altfel, aceasta este varianta împământenită – că nu există gest mai plin de aroganță decât acela al gorilelor care se bat cu pumnul în piept. Își umflă pieptul și se lovesc zgomotos, parcă spunând că nimeni nu e mai tare ca ele.

Oamenii de știință au descoperit însă că acest gest nu e deloc plin de aroganță sau mincinos, o demonstrație de forță. În realitate, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports, e un gest foarte onest, pentru că zgomotul rezultat vorbește cu fidelitate despre mărimea lor.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, o altă gorilă care aude zgomotul rezultat în urma acestui comportament știe din start cu cine are de-a face, uneori și de la un kilometru depărtare, și atunci știe dacă merită să-și mai încerce norocul cu vreo femelă din zonă sau nu, arată IFL Science.

Citește și Cea mai rară primată din lume, filmată făcând un lucru surprinzător. Mai există speranțe!

Masculii mari care fac acest gest pot fi auziți și de la peste un kilometru. Nici măcar nu e nevoie să fie văzuți pentru ca mesajul lor să fie pe deplin înțeles.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

E diferență mare între cum ”sună” pieptul unei gorile mici și zgomotul făcut de un exemplar de talie mare, rezultă din cercetarea realizată în Rwanda. Primul emite sunete de frecvență înaltă, în timp ce cel din urmă, de frecvență joasă, așa explicându-se de ce este și auzit de la distanțe mari.

Tot așa se explică de ce masculii mari, dominanți, au mai mulți urmași: pur și simplu, masculii mai mici, având parte de toate aceste informații chiar de la depărtare, nici nu-și mai bat capul să încerce cu femelele din zonă.

ADVERTISING

Vezi și Cea mai rară gorilă din lume a fost filmată. Și veștile bune nu se termină aici!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇