Un studiu recent a arătat că cimpanzeii folosesc adesea gesturi pentru a comunica între ei, similar cu modul în care o facem noi, oamenii. În timp ce noi folosim mai degrabă sunete, vorbe, în cazul lor gesturile sunt primordiale.
Cercetătorii de la Universitatea St. Andrews din Marea Britanie au monitorizat comunitățile de cimpanzei sălbatici din Africa de Est și au observat că gesturile lor erau sincronizate și foarte rapide, unul în replică la altul, la fel ca în cazul conversațiilor umane, scrie Science Alert.
Autorul principal al studiului, Gal Badihi, explică faptul că interacțiunea rapidă și sincronizată dintre cimpanzei sugerează că ”limbajul” lor, felul în care comunică, este influențat de mecanisme evolutive similare cu cele ale oamenilor.
Acest lucru indică faptul că modul nostru de a comunica ar putea proveni dintr-un strămoș comun care a trăit cu mult înainte ca oamenii și cimpanzeii să se fi despărțit, cu milioane de ani în urmă.
Cercetătorii au analizat peste 8.500 de gesturi observate la 252 de cimpanzei și au descoperit modele de comunicare care erau similare cu cele ale oamenilor. Ei au observat, de asemenea, diferențe în comunicare între comunitățile de cimpanzei, care amintesc de variațiile culturale observate în ritmul conversațiilor umane.
De exemplu, s-a constatat că cimpanzeii Kanyawara din Uganda comunică rapid în comparație cu cimpanzeii Sonso, care trăiesc în apropiere.
Cimpanzeii combină gesturi scurte, utilizate în mod obișnuit, pentru a forma mesaje mai lungi, similar cu modul în care oamenii construiesc propoziții.
Cercetătorii speculează că multe dintre gesturile cimpanzeilor pot fi cereri (de hrană și chiar iertare), iar astfel de interacțiuni îi ajută să evite conflictele, fiind utile în interacțiunile lor.
Deși există distincții notabile între limbajul cimpanzeilor și cel al oamenilor, ambele sisteme par să urmeze reguli comparabile, sie arată într-un raport publicat de jurnalul Current Biology.