Până acum se credea că animalele, inclusiv cimpanzeii, pot comunica fără probleme cu alți membri ai speciei lor, chiar dacă aceștia provin din alte zone de pe glob, având același ”limbaj”. Un studiu recent a arătat însă că, întocmai ca oamenii, această specie de primate are ”dialecte”.
Deși nu se poate vorbi de un limbaj în adevăratul sens al cuvântului în cazul lor, oamenii de știință au observat că există diferențe de ”exprimare” între grupuri. Cu alte cuvinte, nu toate semnalele pe care și le transmit unii altora pot fi înțelese de către membrii unui grup străin, scrie Phys, care citează un raport publicat de jurnalul Nature.
Mai mulți cercetători de la Universitatea St. Andrews, din Scoția, au analizat tiparul comportamental al cimpanzeilor din două comunități diferite din Uganda. Nenumărate ore de filmări au arătat că grupurile observate folosesc adesea gesturi diferite pentru a exprima aceleași lucruri.
Prin gesturi ei pot cere hrană, pot interacționa unii cu alții, pot menține ierarhia în grup ș.a.m.d., pot comunica orice. Pentru prima dată însă au fost observate diferențe între modurile de comunicare gestuale ale membrilor unor grupuri diferite, chiar dacă din aceeași zonă geografică.
Spre exemplu, cimpanzeii rup într-un anumit fel frunzele sau le modifică pentru a transmite mesaje unii către alții.
Deși comportamentul este universal, diferențele se pot vedea la nivel de grupuri. Ceea ce s-ar traduce prin faptul că au dialecte diferite, sunt de părere oamenii de știință.
Totuși, nu toate gesturile lor, practic limbajul, sunt de neînțeles pentru membrii unui grup învecinat, pentru că femelele care au migrat de la un grup la altul au reușit să le descifreze, au mai observat cercetătorii.