Studiu surprinzător care arată asemănarea dintre copii și cimpanzei (Video)

Studiu surprinzător care arată asemănarea dintre copii și cimpanzei (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Că între cimpanzeu și om sunt multe asemănări au arătat tot mai multe studii în ultimii ani. Cel mai recent evidențiază un comportament tipic uman, pe care nu te-ai aștepta să-l regăsești la primate și nici la vreun alt mamifer.

Știi cum copiii arată părinților sau vreunui cunoscut cu degetul te miri ce? Poate fi o frunză, o mașină, un copac sau o pasăre, un nor, poate fi orice. Dacă uneori gestul poate însemna ceva, de obicei însă nu înseamnă. E un simplu ”uite”, nerostit, care adesea trădează încântarea.

ADVERTISING

Același comportament a fost observat și la cimpanzei. Ore de înregistrări cu cimpanzei din Parcul Național Kibale, din Uganda, au scos la iveală faptul că aceștia își arată unul altuia diverse obiecte care le atrag atenția, fără vreun mesaj imediat. Pur și simplu, exact așa cum ar proceda un copil, scrie The Guardian.

Până acum s-a crezut că acesta este un comportament tipic uman, nemaiîntâlnit în rândul altor specii. Dar e clar că nu așa stau lucrurile, e de părere profesorul Katie Slocombe, de la University of York, co-autor al studiului.

ADVERTISING

Omul de știință a observat cum cimpanzeii le arătau celorlalți ceea ce le captase atenția – cum ar fi o frunză. A procedat astfel un cimpanzeu femelă adult, Fiona, care i-a arătat mamei sale frunza pe care o curăța. Atât de fascinată era de ea, încât în mai multe rânduri i-a băgat-o mamei sub ochi, să fie sigură că aceasta o vede. Și asta fără vreun motiv aparent, altul decât să fie sigură că mama vede și ea frunza.

Wild chimpanzee holds out leaf for mother to see

Nu mai puțin de 84 de clipuri au fost atent studiate, iar un astfel de comportament s-a dovedit a nu fi singular. De fiecare dată, frunza era întinsă nu pentru a fi mâncată, nici pentru a angaja un alt cimpanzeu în altă activitate, ci doar pentru ca frunza să fie văzută. Atât, după cum se arată într-un raport publicat de jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇