Cimpanzeii au fost văzuți omorând gorile pentru prima oară

Cimpanzeii au fost văzuți omorând gorile pentru prima oară

Atacuri mortale ale cimpanzeilor asupra gorilelor au fost observate în premieră în sălbăticie, a anunțat o echipă de cercetători, martoră la acestea în Parcul Național Loango din Gabon.

În mod normal, cimpanzeii și gorilele sunt relaxați unii în compania celorlalți, adesea jucându-se împreună. Până acum nu au fost observate deloc episoade agresive între cele două specii de primate. De aceea ceea ce s-a întâmplat în rezervație a luat pe toată lumea prin surprindere.

Citește și Cum se distrează cimpanzeii în carantină: Un fel de Big Brother!

ADVERTISING

De menționat e faptul că cimpanzeii de aici se află sub observație de 16 ani, în cadrul unui proiect, Loango Chimpanzee Project, relatează IFL Science.

"La început, am auzit doar țipetele cimpanezeilor și am crezut că este o întâlnire normală între indivizi ale unor comunități de cimpanzei apropiate", a spus Lara M. Souther, autorul principal al studiului.

"Dar apoi, am auzit bătăi în piept, un gest tipic al gorilelor, și am realizat că cimpanzeii au întâlnit un grup de cinci gorile", a adăugat ea, referindu-se la primul atac, observat în 2019.

ADVERTISING

Au existat două astfel de întâlniri, care au durat 52, respectiv 79 de minute, și nu s-au terminat deloc bine, a anunțat grupul de cercetători de la Universitatea Osnabrück și Institutul de antropologie Max Planck din Germania.

De fiecare dată, cimpanzeii, superiori din punct de vedere numeric, au atacat, gorilele apărându-se și protejându-și puii. Masculii și mai multe femele adulte au reușit să scape, însă doi pui au fost separați de mame și uciși în cele două ciocniri, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature. Cel de-al doilea pui chiar a fost mâncat de cimpanzei.

ADVERTISING

"Observațiile noastre oferă prima dovadă că prezența cimpanzeilor poate avea un impact letal asupra gorilelor. Acum vrem să cercetăm factorii care declanșează aceste interacțiuni agresive", a spus Tobias Deschner, primatolog la Institutul de antropologie Max Planck.

Autorii studiului sugerează că atacurile ar fi putut fi provocate de împărțirea hranei între specii. "Împărțirea resurselor de hrană între cimpanzeii, gorilele și elefanții din parcul Loango ar fi putut duce la o concurență mai acerbă și uneori chiar la atacuri letale între cele două specii de maimuță", a mai spus expertul.

Vezi și Nu doar cimpanzeii și câinii pot prelua gesturi ale omului, ci și elefanții! O dovadă de empatie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇