Cimpanzeii se folosesc de strategii militare în lupta cu rivalii

Cimpanzeii se folosesc de strategii militare în lupta cu rivalii

Întocmai ca oamenii, cimpanzeii folosesc tactici militare pentru a câștiga avantaj asupra rivalilor, arată un studiu recent.

Cercetările demonstrează că primatele caută terenuri înalte pentru a stabili dimensiunea și apropierea altor grupuri înainte de a avansa sau de a se retrage, scrie The Guardian, care citează o cercetare realizată de oameni de știință de la Universitatea Cambridge.

Biologii au observat că cimpanzeii din Coasta de Fildeș adoptă astfel de strategii, urcând pe vârfurile dealurilor pentru misiuni de recunoaștere și înaintând dacă inamicul este îndepărtat sau depășit numeric.

ADVERTISING

„Aceste tactici militare pe care le vedem la oameni – importanța terenului înalt – reprezintă poate ceva care este adânc înrădăcinat în trecutul nostru evolutiv”, a explicat Sylvain Lemoine, primatolog la Universitatea din Cambridge și autor principal al studiului.

„Cimpanzeii urcă pe deal, se opresc acolo și, pe baza informațiilor pe care le adună, fie continuă, fie se retrag”, a declarat acesta.

„Terenul înalt le permite să obțină informații despre vecinii lor, în special numărul și cât de departe sunt”, a mai spus omul de știință.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Lemoine și colegii săi au monitorizat două grupuri vecine de cimpanzei, fiecare format din 30 până la 40 de adulți, în parcul național Taï, din Coasta de Fildeș, în perioada 2013 - 2016. Grupurile au teritorii separate, de aproximativ 5 km pe 7 km, dar se suprapun. Cele două grupuri încearcă constant să extindă zona aflată sub controlul lor, iar această strategie a fost observată adesea, primatele cocoțându-se pe dealuri, de unde supravegheau totul.

Cercetătorii au găsit mai multe dovezi că opririle de pe deal erau o tactică de recunoaștere.

ADVERTISING

Când cimpanzeii s-au mutat din punctele lor de observație, au urmat un traseu care minimiza riscul unei întâlniri cu vecinii lor. Dacă celălalt grup era departe sau era depășit numeric, cimpanzeii aveau tendința de a înainta pe teritoriul rival. Dar dacă vecinii erau aproape sau prezenți în număr mai mare, unitatea de recunoaștere se retrăgea.

După o recunoaștere pe deal, exista o șansă de 40% de a avansa pe teritoriul inamic atunci când rivalii se aflau la 500 de metri distanță, o șansă de 50% când erau la un kilometru distanță și o șansă de 60% când vecinii erau la 3 km distanță, au stabilit oamenii de știință.

Sigur, practica recunoașterii de pe un teren mai înalt nu e proprie doar cimpanzeilor. Și suricatele recurg la ea, fără a fi singurele. Numai că strategia cimpanzeilor e mult mai complexă, ei nelimitându-se doar la a da alarma în caz de pericol.

„Totul este despre asigurarea spațiului și creșterea teritoriilor lor”, a conchis autorul studiului publicat de revista Plos Biology.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇