Revoltă sângeroasă într-o închisoare din Rusia: Deținuți din Statul Islamic au luat gardienii ostatici UPDATE

Revoltă sângeroasă într-o închisoare din Rusia: Deținuți din Statul Islamic au luat gardienii ostatici <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Deţinuţi înarmaţi cu cuţite, care s-au identificat drept militanţi ai Statului Islamic, au organizat vineri un atac sângeros asupra gardienilor dintr-o colonie penitenciară din Rusia şi au luat ostatici.

Într-o înregistrare video postată de canalul de ştiri Mash, pot fi văzuţi trei gardieni în uniformă zăcând nemişcaţi pe podea, în bălţi de sânge, cel puţin unul având gâtul tăiat.

Un alt gardian stă în picioare în pragul unei uşi, unde un bărbat îl ţine de gât având un cuţit, relatează Reuters.

UPDATE Garda Națională a Rusiei a informat că patru prizonieri au fost eliminați după intervenția forțelor speciale, iar ostaticii au fost eliberați. Totodată, guvernatorul regiunii a anunţat că patru angajați ai închisorii au fost duși la spital și că nu există nicio amenințare pentru populația civilă. 

ADVERTISING

Potrivit Serviciului Federal de Penitenciare, deținuții au luat ostatici opt angajați ai închisorii și patru deținuți. Patru angajați au fost înjunghiați imediat, iar trei dintre ei au murit. Alți patru au opus rezistență și au fost spitalizați. Unul dintre ei a murit în spital, scrie Nexta.

Unul dintre atacatori strigă în videoclipul postat pe reţelele de socializare că sunt „mujahedini” ai Statului Islamic şi că au preluat controlul asupra închisorii din regiunea Volgograd.

ADVERTISING

Fotografiile şi înregistrările video care circulă pe reţelele sociale arătau patru atacatori, plimbându-se într-o curte mare. Un membru al personalului închisorii, cu faţa acoperită de sânge, putea fi văzut alături de ei în curte, cu mâinile legate la spate.

Unul dintre atacatori a declarat în înregistrarea video că au acţionat „fără milă”, ca răspuns la presupusele maltratări ale deţinuţilor musulmani.

Site-urile de ştiri cu legături în domeniul securităţii au publicat numele celor patru presupuşi atacatori, identificându-i drept cetăţeni din Uzbekistan şi Tadjikistan. Nu a existat nicio confirmare oficială a identităţii şi motivelor acestora.

ADVERTISING

Penitenciarul respectiv este o colonie penală cu „regim sever”, pentru bărbaţi, având capacitatea de până la 1 241 de deţinuţi.

Vladimir Putin a făcut o declaraţie transmisă la televiziune şi a spus că a fost informat despre revoltă de şeful serviciului penitenciar. Adresându-se unei reuniuni săptămânale a Consiliului său de Securitate, el nu a făcut niciun comentariu cu privire la evoluţia situaţiei, dar a declarat că doreşte să audă opiniile ministrului de Interne şi ale şefului serviciului de securitate FSB.

Rusia, ale cărei agenţii de apărare şi securitate se concentrează foarte mult pe războiul din Ucraina, a înregistrat recent o recrudescenţă a atacurilor militanţilor islamişti.

În iunie, o revoltă sângeroasă într-o altă închisoare, legată tot de Statul Islamic, a avut loc în regiunea sudică Rostov, unde forţele speciale au împuşcat mortal şase deţinuţi care luaseră ostatici. Mai târziu în aceeaşi lună, cel puţin 20 de persoane au fost ucise în atacuri armate în două oraşe din Daghestan, o regiune majoritar musulmană din sudul Rusiei.

În martie, Statul Islamic a revendicat un atac în care bărbaţi înarmaţi au atacat sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, au deschis focul asupra publicului cu arme automate şi au incendiat clădirea, ucigând peste 140 de persoane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇