Atacuri teroriste la două biserici și o sinagogă în Daghestan. Zeci de morți și răniți UPDATE

Atacuri teroriste la două biserici și o sinagogă în Daghestan. Zeci de morți și răniți <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Bărbaţi înarmaţi încă neidentificaţi au atacat, duminică, în Derbent şi Mahacikala – două oraşe din regiunea rusă predominant musulmană Daghestan (în sudul Rusiei) – două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un post de poliţie rutieră.

Cel puţin 15 poliţişti şi mai mulţi civili, printre care un preot ortodox, au fost ucişi, a anunţat guvernatorul regiunii, Serghei Melikov, într-o declaraţie video citată de AP.

Comitetul Naţional Antiterorist al Rusiei a descris ca fiind acte teroriste atacurile din regiunea predominant musulmană cu un istoric de insurecţie armată şi că cinci bărbaţi înarmaţi au fost "eliminaţi".

ADVERTISING

Luni, marţi şi miercuri au fost decretate zile de doliu în regiune.

Ministerul de Interne din Daghestan a precizat că un grup de bărbaţi înarmaţi a tras asupra unei sinagogi şi a unei biserici din oraşul Derbent, situat pe malul Mării Caspice. Şi biserica, şi sinagoga au luat foc, potrivit presei de stat.

Aproape simultan, au apărut informaţii despre un atac asupra unei biserici şi a unui post de poliţie rutieră din capitala Daghestanului, Mahacikala.

Agenţia rusă Tass a citat surse din cadrul forţelor de ordine care au declarat că un oficial din Daghestan a fost reţinut pentru implicarea fiilor săi în atacuri.

ADVERTISING

Guvernatorul a promis că ancheta privind atacurile va continua până când vor fi descoperite "toate celulele" militanţilor.

În atacuri au fost folosite arme de fabricaţie străină, inclusiv cel puţin o puşcă de asalt.

El a afirmat, fără a furniza dovezi, că atacurile ar fi putut fi pregătite din străinătate şi a făcut referire la ceea ce Kremlinul numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina, într-o încercare aparentă de a lega atacurile de aceasta.

În martie, bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra unei mulţimi într-o sală de concerte din suburbia Moscovei, ucigând 145 de persoane. O filială a grupării Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar oficialii ruşi au încercat, de asemenea, să facă legătura între Ucraina şi atac, fără a furniza nicio dovadă. Kievul a negat cu vehemenţă orice implicare.

ADVERTISING

Şeful Ceceniei vecine, Ramzan Kadîrov, a calificat atacurile teroriste din Mahacikala şi Derbent drept o provocare josnică şi o încercare de a crea discordie între confesiuni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇