Atac la Moscova: Bilanțul morților crește dramatic. FSB arată spre Ucraina, Zelenski îl acuză pe „ticălosul" Putin, Statul dezvăluie motivul masacrului (Foto & Video)

Atac la Moscova: Bilanțul morților crește dramatic. FSB arată spre Ucraina, Zelenski îl acuză pe „ticălosul" Putin, Statul dezvăluie motivul masacrului (Foto & Video)

Bilanțul tragic al atacului care a avut loc vineri seara la Moscova, la o sală de concerte dintr-un mall, a ajuns sâmbătă la amiază la cel puțin 133 morți, printre care și copii, și peste 145 de răniți. Între timp, masacrul a fost dublu-revendicat de Statul Islamic, iar SUA susțin că au informații care confirmă varianta.

Doi suspecți au fost reținuți după o urmărire în apropierea granițelor cu Belarus și Ucraina, iar FSB l-a anunțat pe Putin că au fost reținuți 11 suspecți, printre care se află și cei patru teroriști implicați în atac.

Presupuşii autori ai atacului ar fi folosit „arme automate" şi au incendiat clădirea cu un „lichid inflamabil", iar serviciile de securitate ruse susțin că suspecţii aveau „contacte" în Ucraina şi intenţionau să fugă în această ţară. Kievul a negat orice implicare și a transmis că orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă, Zelenski acuzând că „Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva".

Agenţia Reuters, care citează Baza, un post de ştiri despre care afirmă că are contacte bune în cadrul securităţii ruseşti, notează că 28 de persoane decedate au fost găsite într-o toaletă, iar 14 pe o scară la Crocus City Hall. De asemenea, multe mame au fost găsite moarte ţinându-şi copiii la piept.

ADVERTISING

Vladimir Putin a făcut primele declarații oficiale. El a anunțat o zi de doliu duminică și a dat asigurări că toți cei responsabili vor fi pedepsiți. De asemenea, el a subliniat că atacatorii au încercat să evadeze spre Ucraina.

Numărul morților crește de la oră la oră

Peste 133 persoane au fost ucise în atacul terorist de la Crocus City Hall, iar numărul victimelor ar putea creşte, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchete al Federaţiei Ruse, principala instituţie de investigaţii a ţării. Trei copii se numără printre victime. 145 de persoane sunt spitalizate, inclusiv cinci copii. 60 de adulţi şi un minor dintre răniţi sunt în stare gravă.

Autorităţile ruse au identificat până acum 29 de persoane dintre cele ucise.

Anchetatorii, criminaliştii şi experţii Comitetului de Investigaţii al Rusiei, împreună cu unităţile operaţionale ale Ministerului Afacerilor Interne şi FSB continuă acţiunile de investigare la faţa locului. „Trupurile celor decedaţi sunt în curs de examinare. De la locul crimei sunt prelevate probe fizice, inclusiv arme şi muniţii, se fac toate expertizele necesare, inclusiv cele genetice, balistice, dactiloscopice", a anunțat Comitetul de Anchete.

În plus, anchetatorii ridică şi examinează înregistrările camerelor de supraveghere video.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Serviciile de urgenţă au anunţat că incendiul izbucnit după atac a fost izolat. Cu puţin timp înainte de ora locală 1:00, sâmbătă noaptea, focul era încă violent, potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, care a folosit elicoptere cu apă pentru a lupta împotriva incendiului.

Rusia arată spre Ucraina, Statul Islamic face o dublă revendicare

Presupuşii autori ai atacului de vineri asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei ar fi folosit "arme automate" şi au incendiat clădirea cu un "lichid inflamabil", a transmis sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, în timp ce serviciile de securitate au spus că suspecţii aveau "contacte" în Ucraina şi intenţionau să fugă în această ţară, relatează AFP.

„S-a stabilit că teroriştii au folosit un lichid inflamabil pentru a da foc sălii de concerte unde erau spectatori" printre care existau şi răniţi, au precizat anchetatorii pe Telegram, adăugând că au confiscat "arme automate" folosite în atac, care a fost revendicat chiar de două ori de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Sâmbătă după-amiază, Statul Islamic a transmis un nou mesaj pentru a întări revendicarea. Gruparea spune că nu e niciun motiv special pentru care a comis atacul, altul decât „războiul uzual dintre Statul Islamic și țările anti-islam". Reprezentanții IS au dat detalii și despre arsenalul folosit de cei 4 atacatori: mitraliere, un pistol, cuțite și bombe incendiare.

ADVERTISING

Conform serviciilor de securitate ruse (FSB), suspecţii în acest atac aveau "contacte" în Ucraina.

„După comiterea atacului terorist, criminalii intenţionau să treacă graniţa ruso-ucraineană şi aveau contacte corespunzătoare de partea ucraineană", a transmis FSB, citat de agenţia de ştiri TASS, spunând că suspecţii au fost arestaţi într-o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina.

Ucraina a negat încă de vineri orice implicare în atac. Sâmbătă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin că încearcă „să dea vina" pe Ucraina.

„Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident: Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva", a spus Zelenski în mesajul său zilnic.

Ce face Putin?

În prima reacție publică avută sâmbătă după-amiază, Vladimir Putin a anunțat că a decretat ziua de 24 martie zi de doliu național.

Președintele a spus că ce s-a întâmplat la Crocus a fost un „atac sângeros și barbar” și a transmis condoleanțe tuturor familiilor îndurerare: „Întreaga țară, întregul popor jelește alături de voi”.

El a mai spus că toți cei responsabili vor fi pedepsiți. „Dușmanii noștri nu vor reuși să ne dividă”, a dat asigurări Putin.

Totodată, Putin a mai spus că atacatorii au încercat să evadeze spre Ucraina, dar au fost luate măsuri pentru întărirea securității.

Anterior, atât purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cât și vicepremierului Federaţiei Ruse, Tatiana Golikova, au confirmat că Putin primeşte actualizări periodice cu privire la atacul armat și că a dat toate instrucţiunile necesare în legătură cu incidentul.

Suspecți reținuți la frontierele cu Belarus și Ucraina

Potrivit presei ruse citate de BBC, Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) i-a raportat lui Vladimir Putin că toți cei patru teroriști implicați în atac au fost prinși și se numără printre cei 11 suspecți arestați.

Doi suspecți despre care se crede că au fost implicați în atacul armat au fost reținuți după ce mașina acestora a fost urmărită de poliție. Mașina în care se aflau șase indivizi a fost oprită în apropierea graniței cu Belarus și Ucraina. Doi suspecți au fost prinși, ceilalți au scăpat.

"Renault-ul în care se aflau cei doi suspecți a fost descoperit în timpul nopții în zona regiunii Briansk. Mașina nu a oprit la semnalul forțelor de ordine și a încercat să scape, în timpul urmăririi au fost trase focuri de armă iar vehiculul s-a răsturnat", a anunțat un politician rus, Alexandr Khinștein, citat de Sky News.

Un suspect a fost prins imediat, iar celălalt, care a fugit, a fost arestat în jurul orei locale 3:50. "Căutarea celorlalți continuă", a menționat oficialul pe Telegram.

Acesta a mai spus că în mașină au fost găsite un pistol, o magazie de muniție pentru o pușcă de asalt și pașapoarte ale unor cetățeni din Tadjikistan.

Canalul de Telegram Ostorozhno, Novosti, a publicat imaginile suspecților aflați în mașină, relatează Meduza.

suspecti-arestati-atac-Moscova

Iar sâmbătă seara autoritățile ruse au dat și primele detalii despre suspecți, arătând că au sunt toți cetățeni străini, că li s-au promis bani pentru atac și că spectatorii au intervenit și chiar l-au imobilizat pe unul dintre ei. Detalii AICI.

Americanii au dat informații Rusiei

Statele Unite dispun de informații care confirmă revendicarea atacului de către Statul Islamic, a declarat un oficial american. Vorbind sub rezerva anonimatului, oficialul a declarat că SUA au avertizat Rusia în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. "I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător", a declarat oficialul pentru Reuters.

Ambasada SUA din Rusia i-a avertizat pe cetățenii americani să evite mulțimile pe 7 martie și a declarat că monitorizează rapoartele potrivit cărora extremiștii ar putea ataca adunările mari din Moscova.

"La începutul acestei luni, guvernul SUA a avut informații despre un atac terorist planificat la Moscova - care ar putea viza adunări mari, inclusiv concerte - ceea ce a determinat Departamentul de Stat să emită un avertisment public pentru americanii din Rusia", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC, Adrienne Watson.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇