După doi ani de lupte, Rusia a înțeles că se află în război

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Într-un interviu acordat publicației Argumenty i Fakty, din Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremliului, Dmitri Peskov, a folosit pentru prima dată termenul „război”, cu referire la evenimentele sângeroase din Ucraina.

Până în prezent, folosirea acestui termen era interzisă – și chiar pedepsită prin legea penală – singura expresie permisă cu privire la evenimentele din Ucraina fiind „Operațiune Militară Specială”, termen formulat de însuși președintele Putin, în discursul său din februarie 2024.

Iată ce spune, însă, acum domnul Peskov:

„Suntem în stare de război. Într-adevăr, începuse ca o operațiune militară specială, dar de îndată ce s-a format acolo un fel de gașcă, atunci când Occidentul colectiv s-a situat ca participant de partea Ucrainei, pentru noi asta devenea deja război. Sunt convins că așa stau lucrurile. Și fiecare din noi trebuie să înțeleagă, în sinea sa, că  aceasta este realitatea".

ADVERTISING

În interviu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului mai precizează că războiul va continua, pentru ca „potențialul militar al Ucrainei să nu amenințe securitatea cetățenilor Federației Ruse, precum și teritoriul acesteia”, explicând totodată că Moscova „nu poate permite existența la granițele sale a unui stat (Ucraina) care și-a formulat intenția de a folosi orice metodă pentru a recuceri Crimeea, ca să nu mai vorbim de teritoriile noilor regiuni”.

Tot Peskov a explicat că statutul juridic al Districtului Militar de Nord nu s-a schimbat de jure, dar de facto „totul s-a transformat într-un război pe fondul implicării tot mai mari a Occidentului în conflict”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pravda observă că, în timp ce anterior în Kremlin și în mass-media rusă era interzisă folosirea termenului „război” ca alternativă la sintagma „Operațiune Militară Specială”, acum putem vorbi de un „proxy-război”. Interdicția este acum ridicată, de fapt. Rezultă - concluzionează Pravda - o înăsprire a liniei Kremlinului în raport cu NATO.

Întrebându-se în ce măsură noua poziție ar schimba ceva din retorica de la Kremlin, ziarul punctează următoarele:

  1. De acum încolo, instalațiile militare ale țărilor NATO care efectuează recunoașteri, care reglează atacurile Forțelor Armate ale Ucrainei și care calculează atingerea țintelor, devin o țintă legitimă.
ADVERTISING

Aceasta se referă în primul rând la mijloacele forțelor NATO din Marea Neagră care efectuează atacuri asupra Flotei Mării Negre și Crimeea în ape neutre, folosind Forțele Armate ucrainene.

  • Forțele noastre proxy vor fi sprijinite oficial, iar acest lucru se referă în primul rând la armata yemenită. Că doar armele hipersonice Houthi din Yemen nu au apărut din senin. RPDC (Coreea de Nord - n.red.) va continua imperturbabil colaborarea cu Federația Rusă, aprovizionând-o cu obuze și rachete, Federația Rusă va abandona măsurile internaționale de sancționare a Phenianului, ceea ce va pune capăt blocadei țării.
  • Munca se intensifică în apropierea granițelor „principalului inamic”. Cu cât mai mulți migranți ajung în SUA, cu atât este mai bine pentru Federația Rusă. Aici, pot fi de mare folos rețelele de socializare. Poate se va crea o bază militară cu rachete, într-una dintre țările prietenoase cu Federația Rusă, aflată în America Latină.
  • În ce privește negocierile de pace cu Occidentul, acestea se vor desfășura foarte dur, fără niciun „armistițiu”, ci numai în baza „unei noi Ialte”.

Ar fi multe de comentat, dar înțelept mi se pare să mă abțin. Intuiesc că declarația va face destule valuri în zilele următoare, multe din spusele domnului Peskov fiind rostite cu înțeles dublu, altele fără prea multe înțelesuri, poate numai cu intenția ca să priceapă și iapa, acolo unde purtătorul de cuvânt a primit indicația să bată șaua.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇