Ziua 758 de război a început cu un atac nocturn de proporții asupra Ucrainei. Rusia a lansat 151 de drone și rachete, iar apărarea ucraineană a distrus 92. Numeroase explozii au avut loc în oraşele Harkov, Krivoi Rog și Viniţa, în regiunea sudică Zaporojie și în cele vestice Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi. Și orașul Herson a fost bombardat. Cel puțin două persoane au fost ucise și 14 au fost rănite. Alte trei persoane sunt date dispărute.
Două rachete au lovit cel mai mare baraj hidroenergetic al Ucrainei, aflat în regiunea Zaporojie, provocând pagube însemnate. Centrala este în stare critică, dar autoritățile au anunțat că nu există pericolul prăbușirii barajului.
De asemenea, una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala nucleară de la Zaporojie a fost întreruptă de un bombardament. Unitatea a fost conectată la reţeaua electrică a Ucrainei printr-o singura linie, reparată recent de tehnicieni ucraineni, dar există temeri privind producerea unui accident nuclear.
România oferă asistență după ce peste un milion de consumatori de energie au rămas fără curent electric în urma atacurilor. Rețeaua energetică a Ucrainei primește în prezent asistență din partea țării noastre, Poloniei și Slovaciei.
De cealaltă parte, o femeie a murit şi cel puțin două au fost rănite vineri dimineaţă într-o lovitură aeriană asupra regiunii ruse Belgorod. În aceeași regiune un elicopter s-a prăbușit vineri dimineață în timpul unei aterizări forțate, din cauza unei erori de pilotaj. La bord se aflau patru persoane, iar una a fost transportată la spital, conform presei ruse.
Iar SUA au cerut Kievului să nu mai lovească rafinăriile de petrol și alte instalații de infrastructură energetică din Rusia, întrucât există îngrijorări că acest lucru ar putea declanșa o creștere pe plan mondial a prețurilor petrolului și la o escaladare suplimentară a războiului, au spus trei surse citate de Financial Times.
În timpul ăsta, „operațiunea militară" a Moscovei a devenit „război" în toată regula. Pentru prima oară de la începutul conflictului din Ucraina, în februarie 2022, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis că Rusia poartă un război în Ucraina.
Atac de proporții în Ucraina
- "Ploaie" de rachete și drone - Ucraina a fost vizată de un atac de proporții lansat de ruși în noaptea de joi spre vineri. Ucrainenii au anunțat că forțele aeriene au doborât 92 din 151 de rachete și drone trase. În timpul atacului a fost lovit cu două rachete cel mai mare baraj hidroenergetic al Ucrainei, aflat în regiunea Zaporojie. Centrala e în stare critică, dar nu există pericol de prăbușire, au anunțat autoritățile. Un incendiu de proporții a izbucnit în urma loviturilor. Volodimir Zelenski a scris pe Telegram că, în ciuda dimensiunii atacului, toate localitățile vizate "au în funcțiune serviciile necesare". "Lumea vede țintele teroriștilor ruși cât se poate de clar: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz", a scris Zelenski.
- Răzbunarea Rusiei - Ministerul rus al Apărării a numit atacul asupra centralei hidroelectrice Dnipro drept "o măsură de răzbunare". "O lovitură pe scară largă a fost efectuată asupra instalațiilor energetice, complexului militar-industrial, nodurilor feroviare, arsenalelor și locurilor de desfășurare a armatei ucrainene", a anunțat ministerul rus citat de Nexta.
- Harkov a rămas fără apă și curent - Aproximativ 15 explozii au fost auzite vineri dimineaţă în Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei. "Oraşul este total lipsit de curent electric şi din acest motiv sistemele de încălzire şi de apă nu funcţionează", a declarat primarul Igor Terehov într-o înregistrare video postată pe Telegram, afirmând că atacul, întreprins "cu peste 20 de rachete", a fost "cel mai puternic" atac împotriva Harkovului de la începutul războiului. Potrivit lui Terehov, apa curentă ajunge la locuitorii acestui oraş ce avea 1,5 milioane de locuitori înainte de război, însă "presiunea este minimă".
- Explozii în mai multe regiuni - Oleksandr Vilkul, primarul orașului Krivoi Rog (centrul țării), a declarat că s-au auzit explozii în oraş, dar nu a dat detalii. Într-un alt oraş din centrul Ucrainei, Viniţa, "un obiectiv de infrastructură vitală" a fost avariat, potrivit primarului Serghei Borzov. Potrivit guvernatorului din Zaporojie, 12 rachete ruseşti au căzut în regiune în cursul nopţii, distrugând mai multe case şi provocând un număr necunoscut de răniţi. Au fost lovite și regiunile vestice Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi, unde s-au înregistrat pagube de infrastructură. Dimineața a fost bombardat și orașul Herson, în sud, fiind avariate patru etaje ale unui bloc.
- Multe victime și dispăruți - Cel puțin două persoane au fost ucise și 14 au fost rănite în atacul aerian nocturn. Alte trei persoane sunt date dispărute. "Toate serviciile noastre sunt acum implicate în eliminarea consecințelor atacului. Folosim echipamente robotizate în zone periculoase pentru a minimiza rănirea salvatorilor", a explicat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klîmenko.
- România oferă asistență - Peste un milion de consumatori de energie din Ucraina au rămas fără curent electric după atacurile aeriene asupra instalațiilor energetice, a declarat Oleksiî Kuleba, adjunctul șefului administrației prezidențiale. Loviturile au afectat aproximativ 700.000 de locuitori din regiunea de est Harkov și cel puțin câte 200.000 în sudul Odesei și sud-estul regiunii Dnipro. Alte 110.000 de persoane au fost afectate în regiunea centrală a Poltavei, a mai spus Kuleba. Rețeaua energetică a Ucrainei primește în prezent asistență din partea României, Poloniei și Slovaciei, a anunțat Sky News.
- Pericol la centrala de la Zaporojie - Una dintre cele două linii electrice care alimentează centrala nucleară de la Zaporojie a fost întreruptă de un bombardament, a anunţat vineri ministrul ucrainean al energiei, Herman Haluşcenko, arătând că "inamicul conduce în prezent cel mai mare atac asupra industriei energetice ucrainene din ultima vreme". Operatorul ucrainean Energoatom a confirmat că, în urma întreruperii, centrala a fost conectată la reţeaua electrică printr-o singura linie, reparată recent de tehnicieni după ce a fost şi aceasta nefuncţională o perioadă lungă de timp din cauza unui alt atac. "Această situaţie este extrem de periculoasă şi ameninţă să declanşeze o situaţie de urgenţă, deoarece în cazul deconectării acestei ultime linii de comunicaţie cu reţeaua electrică naţională, centrala nucleară de la Zaporojie va fi în pragul unei noi pene de curent", a avertizat Energoatom. În cazul întreruperii acestei ultime linii electrice, reactoarele celei mai mari centrale nucleare din Europa nu vor mai depinde decât de generatoarele diesel de urgenţă pentru răcirea lor, a amintit operatorul, avertizând în legătură cu producerea unui accident nuclear.
Situația pe front
- Punctele încinse ale frontului - Trupele ruse continuă să atace pe întreaga linie a frontului, fiind mai active în Novopavlivka, Bahmut și Lîman, a anunțat vineri dimineață Statul Major ucrainean. În ultimele 24 de ore au lansat 36 de rachete și 55 de lovituri aeriene, atacând de 150 de ori pozițiile ucrainene și zonele populate cu sisteme de lansare multiplă a rachetelor. 75 de lupte au avut loc pe linia frontului în perioada menționată. Peste 120 de localități din Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev au fost bombardate de artileria rusă.
- Planurile de vară ale Moscovei - Rusia pregătește 100.000 de soldați care ar putea fi folosiți pentru o nouă ofensivă în Ucraina în această vară sau pentru a reface unitățile de luptă epuizate de război, a declarat comandantul forțelor terestre ucrainene. Generalul Oleksandr Pavliuk a făcut comentariile după ce trupele rusești au avansat în ultimele zile în estul Ucrainei. "Poate nu va fi neapărat o ofensivă, poate că își vor reface unitățile care și-au pierdut capacitatea de luptă, dar există posibilitatea ca la începutul verii să dispună de anumite forțe pentru a desfășura operațiuni ofensive", a declarat Pavliuk.
Ce se întâmplă în Rusia
- Lovitură în Belgorod - O femeie a murit şi cel puțin două au fost rănite vineri dimineaţă într-o lovitură aeriană asupra regiunii Belgorod, a anunţat guvernatorul Viaceslav Gladkov. "O lovitură din nou. Din păcate, o persoană a murit. Sunt oameni răniţi", a scris acesta pe Telegram. Potrivit primelor informaţii, lovitura a avariat trei unităţi medicale şi mai multe case, a adăugat Gladkov. Ministerul Apărării rus a indicat că a distrus vineri dimineaţă opt rachete deasupra regiunii Belgorod trase din Ucraina de sistemul de lansare de rachete Vampire.
- Alt elicopter căzut - Un elicopter Mi-8 s-a prăbușit vineri dimineață în timpul unei aterizări forțate în apropiere de satul Rovenki din regiunea Belgorod. Patru oameni se aflau la bord, iar unul a fost dus la spital, relatează presa rusă citată de Nexta. Cauza incidentului este o eroare de pilotaj, iar elicopterul a fost avariat.
Alte informații relevante
- SUA fac apel la Kiev - Casa Albă a cerut Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile de petrol și alte instalații de infrastructură energetică din Rusia, întrucât există îngrijorări că acest lucru ar putea declanșa o creștere pe plan mondial a prețurilor petrolului și la o escaladare suplimentară a războiului, au spus trei surse citate de Financial Times. Washingtonul este, de asemenea, preocupat că, în replică la atacurile ucrainene, Moscova ar putea distruge infrastructura energetică importantă pentru statele occidentale, precum conducta care transportă petrol din Kazakhstan prin Rusia pentru a-l exporta pe piețele globale. Consiliul de Securitate de la Casa Albă a precizat că "SUA nu încurajează și nu permit loviturile ucrainene asupra țintelor din Rusia". Kievul încă nu a comentat informația.
- Rușii au vizat sediul GUR - Aproape toate rachetele balistice și de croazieră lansate de Rusia în noaptea de miercuri spre joi asupra Kievului au vizat clădirile spionajului militar al Ucrainei, GUR, a anunțat serviciul. Toate cele 31 de rachete au fost doborâte.
- Țintă importantă în Crimeea - Calea ferată din Crimeea pe care Rusia o construiește este "o țintă semnificativă" pentru forțele ucrainene, a declarat Andrii Iusov, reprezentant al spionajului militar ucrainean, citat de agenția ucraineană de presă Interfax. Acesta a spus că Rusia continuă să folosească linia ca element principal de logistică pentru aprovizionarea trupelor sale, întrucât podul Kerci nu este complet operațional.
- Kremlinul recunoaște după doi ani războiul - Rusia se află în "stare de război" în Ucraina, a declarat - pentru prima oară de la începutul conflictului, în februarie 2022 - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu citat de Tass. "Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operaţiune militară specială, dar imediat ce s-a format acest grup acolo, atunci când Occidentul colectiv participă alături de Ucraina, pentru noi a devenit deja un război. Sunt convins de asta. Iar toată lumea trebuie să înţeleagă asta", a declarat acest apropiat al lui Putin. Oficiali ruşi au început să folosească în mod treptat cuvântul "război", după ce au insistat mult timp ca acest cuvânt să fie evitat.
- Piloți școliți în UK pe F16 - Zece piloți ucraineni au terminat pregătirea de bază în Marea Britanie pentru a opera avioanele de luptă F-16. Grupul va trece acum la cursuri de instruire avansată, organizate de aviația franceză, a anunțat guvernul de la Londra.
- Consultare în sânul NATO - O decizie a unei țări NATO de a trimite o parte a trupelor sale în Ucraina afectează interesele tuturor aliaților și de aceea va fi nevoie de consultare între statele membre, a declarat Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, la Kiev, într-un interviu pentru site-ul ArmyInform. "Ne-am promis unii altora că ne vom ajuta dacă vreunul ajunge într-o situație dificilă. Deci țările din NATO trebuie să se consulte între ele dacă vor să ia o astfel de decizie", a spus el. Bauer a precizat că NATO nu are militari în Ucraina și că Alianța nu are planuri pentru trimiterea de trupe acolo.
- Niciun semn de pace - Emisarul special al Chinei pentru regiunea eurasiatică, Li Hui, a declarat vineri că nu a văzut "semne de detensionare", ci o "fractură imensă" între Kiev şi Moscova cu privire la negocieri. "La peste doi ani de la izbucnirea războiului, nu numai că nu există niciun semn de acalmie în lupte, dar există şi ameninţarea unei noi escaladări a conflictului", a afirmat el, opinând că asigurarea unei încetări a focului va fi dificilă. "Dar cu toţii sunt de acord că războiul trebuie rezolvat mai degrabă prin negocieri decât prin arme", a spus diplomatul chinez, adăugând că toţi "aşteaptă ca China să joace un rol mult mai mare şi constructiv" în această chestiune. Hui a remarcat că Rusia apreciază pozitiv eforturile Chinei şi recunoaşte că războiul din Ucraina "trebuie să fie rezolvat în cele din urmă prin negocieri".
- Taxe la importurile de cereale din Rusia și Belarus - Comisia Europeană a propus, vineri, impunerea de tarife la importurile de cereale din Rusia și Belarus, în încercarea de a reduce veniturile Moscovei și ale aliatului său și de a veni în sprijinul fermierilor care protestează de luni în șir față de importurile ieftine din țări din afara UE. Tarifele vor fi de 95 de euro pe tonă pentru cereale și de 50% pentru oleaginoase. Ele pot fi aplicate după ce vor fi aprobate de guvernele UE.