Războiul din Ucraina a provocat cea mai mare scădere a nivelului de trai în Germania de după Al Doilea Război Mondial

Războiul din Ucraina a provocat cea mai mare scădere a nivelului de trai în Germania de după Al Doilea Război Mondial

Șocul creșterii prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina și a sancțiunilor ce au urmat a dus la scăderea standardelor de viață în Germania la cel mai scăzut nivel de la Al Doilea Război Mondial încoace și a provocat probleme ale economiei comparabile cu cele cauzate de criza financiară din 2008.

Acestea sunt concluziile unei analize realizate de doi foști consilieri guvernamentali pe probleme economice, citată de The Guardian.

Raportul mai arată că valoarea reală a salariilor la nivelul țării a cunoscut o scădere mai abruptă în 2022 decât în orice an din 1950 încoace.

ADVERTISING

Eșecul liderilor de a proteja industria de explozia prețurilor la energie riscă să ducă la un întreg deceniu ratat pentru Germania, ceea ce alimentează în continuare ascensiunea extremei-drepte în țară, mai arată raportul publicat de Forumul Noii Economii.

„Într-o eră a conflictelor și crizelor climatice și geopolitice, creșterea popularității AfD (extrema dreaptă germană) e un semnal de trezire la realitate. Scăderea standardelor de trai trăită de germani este fără precedent de la Al Doilea Război Mondial încoace. Chiar dacă factorii care au dus la ascensiunea AfD merg dincolo de cei economici, e imposibil de ignorat cum această creștere a fost direct proporțională cu scăderea nivelului de trai”, a declarat Isabella Webber, profesor asociat de economie la Universitatea din Massachusetts.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Weber a fost parte din comisia însărcinată de guvernul german să creeze un mecanism de plafonare a prețurilor la energie pentru industrie și clienții casnici în 2022. Co-autorul raportului, profesorul Tom Krebs, a fost consilier de rang înalt în Ministerul de Finanțe, în timpul mandatului lui Olaf Scholz, actualul cancelar german.

Raportul lor analizează cât de mult încă suferă cea mai mare economie a Europei de pe urma invaziei din februarie 2022. Economia Germaniei s-a contractat cu 0,3% în ultimele trei luni din 2023 și e de așteptat să continue tendința și în primul trimestru al lui 2024. Iar două trimestre consecutive de scădere înseamnă intrarea în recesiune tehnică.

ADVERTISING

Weber și Krebs arată că două momente în 2022 și 2023 în care AfD a cunoscut un salt în popularitate coincid cu perioadele în care guvernul german a bâjbâit în a lua măsurile necesare pentru a contracara impactul creșterii prețurilor la energie asupra nivelului de trai.

Puterea reală de cumpărare a germanilor a scăzut cu 4% din aprilie 2022 până în martie 2023. Dacă e luat în calcul și efectul pandemiei de Covid, atunci per total valoarea reală a salariilor a scăzut până în 2023 cu 10%.

Economiștii subliniază că măsurile luate de Guvernul Scholz în criza energiei au fost cele corecte, dar au fost introduse cu mare întârziere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇