Putin sărută un Coran aurit și devine viral (Video)

Putin sărută un Coran aurit și devine viral (Video)

Preşedintele rus Vladimir Putin a sărutat un Coran aurit, cartea sfântă a islamului, în Moscheea Albă de la Shali, în timpul unei vizite în Cecenia, republică rusă majoritar musulmană.

Este un gest surprinzător, la prima vedere, al liderului de la Kremlin şi apare într-o înregistrare video postată pe Telegram de către liderul cecen Ramzan Kadîrov.

Aceste imagini au provocat multe reacţii pe reţele de socializare.

Religia creştină ortodoxă este majoritară în Rusia, însă nu este o religie de stat, ci una dintre religiile practicate în uriaşa ţară.

ADVERTISING

Aproximativ 25 de milioane de musulmani trăiesc în Rusia, în principal sunniţi, reprezentând 15% din populaţia rusă şi aproximativ 96% în Cecenia.

Vladimir Putin ”navighează” de mulţi ani printre identităţile ortodoxă şi musulmană, într-un efort dificil de conciliere în Cecenia, unde două războaie sângeroase au avut loc în anii 1990 şi 2000 între forţe federale ruse şi o rebeliune separatistă care s-a islamizat treptat.

Putin a vizitat, marţi, Moscheea ”Profetul Isa”, construită recent, declanşând un val de reacţii.

ADVERTISING

În timpul acestei vizite la Groznîi, capitala Ceceniei, el a primit cadou de la demnitarii locali un Coran prins în aur.

Într-un gest de respect, el s-a înclinat şi a sărutat Coranul, pe care l-a ţinut aproape, un gest care a atras multă atenţie şi a provocat controverse.

Putin a efectuat acum prima sa vizită în Cecenia din ultimii 13 ani, o vizită cu semnificaţie simbolică, în contextul invaziei ucrainene în Kursk.

ADVERTISING

El era însoţit de către Kadîrov şi muftiul Salah Mezhiev, liderul spiritual al musulmanilor ceceni, care au subliniat prin prezenţa lor importanţa evenimentului pe plan local şi într-un context islamic mai larg.

Comentariile pe reţele de socializare variază de la neîncredere la critică.

”Uau. Cică ar fi ortodox catolic. Adevăratul Dumnezeu nu va fi fericit. Culegem ce semănăm, inclusiv că nu avem alţi dumnezei înaintea Dumnezeului adevărat”, îi contestă gestul un internaut.

Altul ridică o problemă de bunăcuviinţă religioasă - ”sărutatul nu este haram în islam?” -, iar altul se îndoieşte de autenticitatea Coranului - ”nu este haram să falsifici Coranul în islam?”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇