Un tip de bacterie orală pur și simplu extermină unele cancere - studiu

Un tip de bacterie orală pur și simplu extermină unele cancere - studiu

Oamenii de știință au descoperit că o bacterie este toxică pentru cancerele din sfera ORL (de cap și gât). Existența acesteia în cavitatea orală deja spune multe despre cum va răspunde pacientul la tratament.

Oamenii de știință de la King’s College London au descoperit că un tip comun de bacterie orală poate ucide cancerul. Studiul realizat de aceștia a arătat că persoanele cu cancere din sfera ORL (de cap și gât) care aveau această bacterie în cavitatea orală răspundeau mai bine la tratament.

Aceștia s-au declarat ”surprinși” să descopere că fusobacterium – un tip de bacterie care se găsește frecvent în gură – pare să aibă capacitatea de a ucide anumite tipuri de cancer.

ADVERTISING

În mod interesant, Fusobacterium este de obicei asociată cu progresia cancerului intestinal, după cum au arătat cercetările anterioare.

Cu toate acestea, studiul publicat în revista Cancer Communications arată că, în cel mai frecvent tip de cancer al capului și gâtului, fusobacterium, face exact opusul: bacteria distruge celulele tumorale și ar putea acționa ca biomarker pentru modul în care pacienții vor reacționa la tratament.

În studiile de laborator, cercetătorii au adăugat bacterii în vase Petri și le-au lăsat timp de câteva zile. Când au revenit pentru a inspecta efectul lor asupra cancerului, au constatat că acesta aproape dispăruse.

ADVERTISING

A existat o reducere de 70 - 99% a numărului de celule canceroase viabile în celulele canceroase de la nivelul capului și gâtului după ce au fost infectate cu fusobacterium. Bacteria pur și simplu distruge tumora prin eliberarea de molecule toxice.

Concluzia oamenilor de știință este că pacienții care aveau bacteria la nivelul gurii aveau șanse mai mari de supraviețuire în comparație cu ceilalți. Detectarea fusobacterium în cancerele de cap și gât a fost asociată cu o reducere cu 65% a riscului de deces în comparație cu ceilalți.

ADVERTISING

În urma constatărilor inițiale, cercetătorii analizează acum mecanismele biologice exacte din spatele acestei legături.

„În esență, am constatat că atunci când găsim aceste bacterii în cancerele de cap și gât, avem rezultate mult mai bune la pacienți. Celălalt lucru pe care l-am descoperit este că în culturile de celule această bacterie este capabilă să ucidă cancerul”, a declarat într-un comunicat dr. Miguel Reis Ferreira, autorul principal al studiului, consultant în domeniul cancerului de cap și gât la Guy’s and St Thomas’ din Londra.

”Ceea ce descoperim este că această mică bacterie cauzează un rezultat mai bun pe baza a ceva ce face în interiorul cancerului. Deci, căutăm acest mecanism în prezent și ar trebui să fie tema unei noi lucrări într-un viitor foarte scurt.

Cercetarea a arătat că aceste bacterii joacă un rol mai complex decât cel cunoscut anterior în relația lor cu cancerul și că, în esență, ele topesc celulele canceroase ale capului și gâtului”, a mai spus omul de știință.

”Cu toate acestea, această nouă constatare ar trebui să fie echilibrată de rolul cunoscut al acestor bacterii în agravarea altor cancere, cum ar fi cele intestinale”, a mai precizat specialistul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇